Så ska Anyfin stå ut i fintech-boomen: ”Att lösa helheten blir knäckfrågan”

Alexander Engels, General Manager i Anyfin. Foto: Press.

Det råder en fintech-boom och nya lösningar och appar dyker upp hela tiden. En av de mer välkända företagen är Anyfin. Bolaget vill sticka ut i bruset genom att lösa det som ingen av de andra uppstickarna eller de traditionella bankerna lyckats med – att erbjuda en helhetslösning.

Plattformar och lösningar för människors privatekonomi har ökat kraftigt de senaste åren. Vissa med en specifik nisch, och andra med mer översiktliga ambitioner. Att stå ut i konkurrensen kan vara snårigt, men avgörs i slutändan av en enkel sak:

– Jag tror att det kommer ner till produkten. Vårt fokus som företag handlar mycket om utveckling. Det finns ett stort behov av att förbättra sin ekonomi på olika sätt, men att bygga bra produkter är inte helt lätt, säger Alexander Engels, General Manager i Anyfin.

Bolaget grundades 2017 som en lösning för räntesänkning, men har under åren byggt på fler komponenter i plattformen, bland annat sparande och utgiftskoll. Framåt tittar bolaget även på andra tillägg, exempelvis investeringar.

– Vi fokuserar mer på att bygga en helhetslösning. Enligt min uppfattning finns det ingen som har lyckats lösa just helheten. Inte vi heller ännu, men det jobbar vi för, säger Alexander Engels och fortsätter:

– Det kräver ett brett fokus och att man levererar väldigt väl. Bygger man något som inte är helt bra så tappar man hela tjänsten. Men om det däremot funkar så kommer den organiska tillväxten automatiskt.

Fördelar och nackdelar med influencer marketing

Utöver den organiska tillväxten har Anyfin tidigare satsat mycket på influencer marketing. Något som hittills varit framgångsrikt.

– Det har varit ett sätt för oss att nå ut till en del av den målgrupp som vi har. Det är svårt att göra något som engagerar och är kul att titta på och influencer marketing erbjuder en bra kanal att förklara sin tjänst och vad den innebär, samtidigt som det engagerar, säger Alexander Engels.

Vilka är nackdelarna?

– Att man som företag behöver ha rent mjöl i påsen för att jobba med detta. Är man lite fel på det så kommer det att lysa igenom väldigt snabbt. Jag tror dessutom att influensers i dag tänker till mer om vilka de arbetar med.

“Kommer inte vilja ha tio olika appar”

Förutom utveckling av produkten fokuserar Anyfin även på att växa. Vid sidan av Sverige finns bolagets tjänster i dag tillgängliga i Norge, Finland och Tyskland, och under 2022 väntas intåg på ytterligare två marknader.

Vilka trender ser ni generellt i branschen?

– Jag tror att helhetslösningen är lite av en knäckfråga. Målet är en smärtfri användarupplevelse för slutkund. Det kanske innebär att man i slutändan inte måsta äga alla tjänster själv. Men spolar man framåt några år så kommer folk nödvändigtvis inte vilja ha tio olika appar för att sköta sin ekonomi. Man kommer vilja ha en som tar hand om just helheten.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.