Detaljhandeln kan lyfta Sverige ur nedgång – potentiellt tillskott på 512 miljarder

Detaljahandeln har potential att ge Sverige ett ekonomiskt lyft under 2022. Foto: Shutterstock.

Enligt experterna går vi mot mörkare ekonomiska tider, men det finns hopp. Svenska detaljhandlare har potentialen att växa sin omsättning med 512 miljarder kronor under 2022 och därmed ge hela ekonomin ett lyft. Det visar fintech-bolaget Adyens årliga rapport, Retailbarometern.

Trenden under 2022 är tydlig: Bistrare tider väntar för ekonomin. Något som de flesta experter är överens om.

– Det är viktigt att förbereda sig på högre räntor och risken för ekonomisk nedgång. Ingen vet riktigt hur djup den kan bli. Det bästa är bakom oss och nu är det smart att vara ödmjuk inför vad som kommer, sa till exempel Annika Winsth, chefekonom på Nordea hos Techarenan tidigare i år.

Men hopp om en räddande hand finns alltså inom den svenska detaljhandeln. Siffror från den finansiella teknologiska plattformen Adyens rapport, Retailbarometern 2022, visar stor optimism bland svenska detaljhandlare gällande tillväxten under året. Mer än tre fjärdedelar väntar sig att växa mer än 20 procent och den genomsnittliga tillväxten spås till 58 procent. Något som betyder 512 miljarder kronor i tillskott till den svenska ekonomin om förväntningarna infrias.

– Efter två år av pandemi pekar alla siffror på ett stort sug bland konsumenter att återvända till butikerna. Men deras erfarenheter av smidig näthandel ställer samtidigt nya krav på handlare att känna igen och bemöta sina kunder lika bra oavsett vilken kanal de möter dem i, säger Tobias Lindh, vd, Adyen Norden & Baltikum.

Krav på teknisk leverans

Men det gäller för handlarna att leverera. I rapporten har de svenska konsumenterna tillfrågats om vad som är avgörande för deras nöjdhet. 56 procent av de som svarade säger att de kommer att välja att handla hos återförsäljare som använder teknik för en bättre kundupplevelse.

– Teknik är idag en integrerad del av kundens köpupplevelse oavsett om de handlar online eller i en fysisk butik. Kunder förväntar sig idag att bli mötta på samma sätt oavsett var eller när de handlar eller interagerar med en butik. Ändå är vi bara i början av en revolution som handlar om Unified Commerce. Nyckeln till att skaffa sig konkurrensfördelar inom detaljhandeln handlar om att lyckas bryta silos för att kunna använda data från hela verksamheten, säger Tobias Lindh.

Men samtidigt visar rapporten att inte alla handlare utnyttjar teknikens möjligheter. Bara 23 procent av de tillfrågade handlarna erbjuder retur i fysiska butiker av de varor som har inhandlats online. Vidare uppger endast 22 procent att deras betalningssystem är kopplade till andra delar av deras verksamhet.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.