Från ung migrant till lyckad entreprenör – nu letar Shori Zand nya ”udda fåglar” och ett mer långsiktigt näringsliv

Shori Zand om att vara en udda fågel i olika sammanhang och framtidens planer. Foto: Tommy Fondelius.

Hon lämnade ett splittrat Iran på 80-talet, kom till ett Sverige med dubbla budskap, byggde upp sin vårdkoncern från grunden, sålde av och sadlade om till investerare. Nu är Shori Zand bokaktuell med sin självbiografi ”Den udda fågeln”, och öppnar samtidigt upp ett nytt kapitel i sitt liv.

Det är en kall våreftermiddag på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Säsongens sista snöfall pågår utanför fönstren när Shori Zand möter upp inne på ett av rummen på hennes kontor. Vid det runda blanksvarta bordet, något för stort för ett möte mellan fyra ögon, slår vi oss ned. Där ligger redan ett exemplar av boken som pryds av hennes ansikte.

”Den udda fågeln” är en berättelse om att bryta mönster, att inte passa in och att lyckas. Men det är även en sammanfattning av ett liv – så här långt:

– Att göra saker och ting är en sak. Man stannar inte upp för att tänka och reflektera. Men när man skriver en bok på det här sättet är man tvungen att gå tillbaka till vissa händelser i livet. Som man nu ser på ett annat sätt. Ofta har jag under skrivandet frågat mig ”hur kunde jag stå ut?”.

1987 lämnade Shori Zand med man och två barn ett extremisthärjat Iran för att söka en ny hemvist i Sverige. I boken beskriver hon ett nytt hemland med dubbla budskap. Ett tryggt i demokratins och välfärdens namn. Men även ett med fördomar och misstänksamhet för det främmande.

– Det fanns ett stort tryck för att anpassa sig till normer och någon sorts inre vilja hos svenskar att vilja anpassa sig till homogeniteten. Det är en slags omedveten, instinktiv önskan. Då söker man sig till gemenskapen och man gör allt för att skydda den. Vi har under lång tid tänkt och trott att vi vinner mer på att följa gruppen, säger Shori Zand.

“Boken har hjälpt mig inse vad jag åstadkommit”

Efter att ha tillbringat hela 90-talet inom vården som sjuksköterska och barnmorska startade hon vid millennieskiftet en privat barnmorskemottagning. 15 år senare säljer hon vårdkoncernen Avesina, ett bolag som var före sin tid när det kommer till digitalisering och demokratisk, valfri vård. Begrepp som i dag är mer än väletablerade.

– Jag känner en stor stolthet. Inte bara att för att jag är en ”self-made” och byggt en egen plattform att stå på, utan även för samhället. Det är få som har lyckats åstadkomma det, att reformera vården och samtidigt få 1 400 personer i arbete. Boken har hjälpt mig inse att jag verkligen gjort allt detta, säger Shori Zand.

Efter försäljningen av vårdkoncernen Avesina och överlämnandet av den operativa investeringsverksamheten blickar Shori Zand nu mot nya mål.

Efter försäljningen gav hon sig på nytt in i det okända. Denna gång som investerare i Avesina Investment Group, på jakt efter bolagen som – likt henne själv – moderniserar samhällstjänster, bland annat inom vården. Återigen en udda fågel.

– Det jag fått höra under mitt liv är att jag är bra på att få folk med mig. Jag har lärt mig att inte lägga så mycket värderingar i vad folk tycker och tänker om mig. Att vara udda är inte något negativt. När man är ung kan det vara jobbigt, men jag slutade tidigt att förklara saker och ting för döva öron.

Är det någon skillnad på dagens entreprenörer och bolagsbyggare, jämfört med när du startade?

– På den tiden var man mer långsiktig och hade större visioner för förändringar i samhället. Den typen av mentalitet saknar jag i dag. Man vill alldeles för tidigt ta sitt bolag till börsen. Många i branschen har samtidig en tendens att förknippa entreprenörskap med en vision om hur man kan använda saker tekniskt. Även jag är fascinerad av den tekniska utvecklingen, men vem ska bygga samhället? Det är därför viktigt att ha en längre tidshorisont och lite mänskligt perspektiv.

Vilken är lösningen med stort L i vården enligt dig?

– Vården behöver effektiviseras och moderniseras. I Sverige har vi i dag ett gap mellan teknisk utveckling och verkligheten där staten äger de flesta tjänsterna. Det är avsaknaden av en helhetssyn som oroar mig. Vi har många effektiva lösningar för det första mötet med vården. Men vad händer sen? Jag saknar ett gemensamt språk och strategi för processutveckling inom vården. Det finns kompetens och pengar, men det saknas helhetslösningar för hela vårdkeddjan, säger Shori Zand.

Nästa steg för en “udda fågel”

Under vårt samtal har en strimma vårsol genomskurit det blöta snöfallet utanför fönstret. Och likt övergången mellan årstider är det nu dags för Shori Zand att återigen sadla om. Den aktiva vd-rollen i investmentbolaget har hon lämnat över till sonen Daniel. Själv agerar hon som styrelseordförande i sin nya stiftelse Zand foundation. Nu vill hon bidra till förändring på nya nivåer, och samtidigt hjälpa framtida fåglar av udda art:

– Arbetet med stiftelsen dras igång inom kort. Vi ska satsa våra resurser på payback-time och investera i människor som har kapacitet och vilja att söka nya vägar. Vi vill hjälpa de här individerna ut ur en utsatt situation. Det kan vara ekonomiska, genom vårt nätverk eller mentorskap, eller vår kompetens beroende på personens behov, säger Shori och fortsätter:

– Mitt engagemang och mitt hjärta ligger framförallt i frågor som berör barn och ungdomars trygghet. Barnen är vår framtid och vi kan inte ha ett samhälle där folk mått dåligt under större tiden av sina liv.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.