Fem tips för bolag som ska in på nya marknader

Den finansiella teknologiska plattformen Adyen har insikter om globala betalningar. Foto: Shutterstock.

Carl Vinberg, expert på Local Payment Methods på fintech-plattformen Adyen ger fem säkra tips för bolag som vill expandera sina affärer till nya marknader världen över.

Att göra verklighet av sina globala tillväxtplaner innebär ett enormt förarbete inom företagets alla led. Regulatoriska krav, marknadsföring, logistikkedjor och allt därtill ska finnas på plats för att säkerställa en framgångsrik lansering. En dimension av tillväxtresan som är minst lika viktig, men inte alltid behandlas med samma omsorg, är kundernas möjlighet att betala på nya marknader.

Vad heter den norska motsvarigheten till Swish och hur upprättar jag ett avtal med dem? Hur mycket högre är kreditkortsavgifterna för e-handel i Australien jämfört med Europa? Hur undviker jag att fastna i tio olika förhandlingsprocesser med de populära betalmetoderna på nästa marknad?

Vi har pratat med Carl Vinberg, expert på LPM (Local Payment Methods) på Adyen för att kartlägga de fem viktigaste sakerna att tänka på när man vill ta – och få – betalt på nya marknader:

1. Undersök hur kunder betalar på varje marknad du lanserar på.

Många företag utgår från att de  vanligaste betalmetoderna på den inhemska marknaden (exempelvis betalkort/kreditkort) har samma status på andra marknader. Lanserar man på nya marknader utan vetskapen om hur konsumenterna föredragna betalmetoder kan det leda till lägre intäkter, missnöjda kunder och administrativa problem när man senare åtgärdar detta. Har du inte på förhand implementerat rätt betalmetoder kan din lansering skapa friktion med kunder som senare inte kommer tillbaka pga kundresans trösklar. Om inte kunden kan betala, betalar de inte – helt enkelt.

2. Ta reda på vad betalmetoder kostar på marknaden.

Avgifterna för betalkort respektive kreditkort varierar för varje region i världen. Kreditkortsbetalningar innebär nästan alltid en högre avgift jämfört med motsvarande för betalkort. Men skillnaden är mycket större i Australien jämfört med Europa. Vet man att ens konsumenter oftare handlar med kreditkort är det således värdefullt att veta vilka marknader ens marginaler påverkas tar mest skada av lokala avgifter.

3. Skaffa en global partner för en global tillväxtresa.

Att som ensam handlare erbjuda flera olika betalmetoder på nya marknader innebär en enorm administrativ börda med separata avtal, avgifter, kontaktpersoner och lokalt registrerade filialer. Allt detta kan du reducera med hjälp av en global betalningsleverantör med egna avtal med betalmetoder på marknaderna du vill nå. Samtidigt får du en stark partner med etablerade relationer till betalmetoderna, vilket kan hjälpa din verksamhet att hålla nere avgifter och öka marginalerna på nya marknader.

4. Datan från dina transaktioner är guld – utnyttja det.

De mest framgångsrika detalj- och e-handlarna använder data från betalningar som underlag för affärsutveckling. Användningsområdena är oändliga. Hur mycket pengar spenderar dina kunder per transaktion? Hur mycket handlar kunder i din fysiska respektive digitala kanal? Hur påverkar lojalitetsprogram/kundklubbar köpviljan i dina olika kanaler? Detta och mycket mer kan betaldata berätta och med det underlaget fattar du bättre beslut för produktlanseringar, marknadsexpansion och marknadsföring. Låt varje transaktion generera intäkter och insikter.

5. Olika branscher har olika preferenser – gör din hemläxa.

Hur man väljer att betala skiljer sig åt från bransch till bransch. Hur ser din bransch mest populära (lokala) betalmetod ut på en annan marknad? En global partner inom betalösningar kan enkelt vägleda dig inför och under din lansering. På så vis säkerställer du att din verksamhet inte tappar relevanta kunder i lanseringsfasen som ett resultat av okunskap om marknaden.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.