Här är bolagen på Norrskens nya impact-lista – stark svensk representation

Karin Ebbinghaus, vd, Elonroad och Anders Forslund, vd och grundare Heart Aerospace. Två svenska bolag som tagit sig in på Norrskens impact-lista. Foto: Techarenan/Pressbilder.

Norrsken släpper Impact 100, en uppdaterad lista på världens mest lovande bolag inom hållbarhetsbegreppet. Sverige står sig fortsatt starkt i segmentet med tolv bolag på listan, näst flest efter USA.

Tillsammans med flera internationella aktörer släpper nu stiftelsen Norrsken en uppdaterad lista på världens 100 mest lovande bolag när det kommer till lösningar och affärsidéer inom hållbarhet och impact.

Urvalskriterierna för de närmare 1000 nominerade bolagen är baserat på FN:s hållbarhetsmål. De 100 utvalda bolagen är inte rankade i inbördes ordning, men tio finalister kommer att utses i två kategorier: Risings stars – bolag med en värdering under 1 miljard dollar, och Shining stars – bolag med en värdering på över 1 miljard dollar. Därefter koras en vinnare i varje kategori, något som offentliggörs under Stockholm Impact Week 7-14 september i år.

Sverige sticker ut

På listan finns tolv svenska bolag med, vilket är näst flest efter USA som har 43 bolag på listan. Ett av bolagen är Göteborgsbaserade Heart Aerospace som utvecklar elektriska passagerarflygplan.

– Det är så klart jättekul att bli uppmärksammade i sådana här sammanhang. Det är ju många spännande namn på listan, inte minst inom transportsektorn, så det är riktigt roligt, säger vd och grundare Anders Forslund.

Ett av bolagen inom just transport är Lundbaserade Elonroad som utvecklat ett vägsystem med skenor som laddar elbilarna som färdas över dem.

– Vi drivs av att göra impact, både som bolag och personer så det är verkligen otroligt roligt och motiverande att bli uppmärksammade. Det är ytterligare en bekräftelse på att vi är på rätt väg att bidra till en bättre värld, säger vd Karin Ebbinghaus.

Ingen fördel för svenska bolag

Men överrepresentationen av svenska bolag på listan är inte till följd av någon hemmafördel, enligt Norrsken.

“Sverige har i både relativa och absoluta termer väldigt mycket kapital som har investerats ut ett impact-perspektiv. Vi har varit väldigt tidiga i detta”, säger Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson till Breakit.

Även Anders Forslund på Heart Aerospace och Karin Ebbinghaus håller med om att Sverige fortsatt står sig starkt internationellt när det kommer till innovation och lösningar inom hållbarhet.

– Vi har hög utbildningsgrad i Sverige, många duktiga ingenjörer som även har ett bra affärssinne. Vi har en tradition av att ta ny teknik ut i världen. Sedan tror jag att skapa impact genom att förbättra och förenkla teknik har en historisk förankring som går tillbaka sedan nödåren 1867-69, säger Karin Ebbinhaus.

Anders Forslund är inne på samma linje, men ser samtidigt förbättringsmöjligheter:

– Jag tror att vi har ett gott samarbete mellan universitet, företag och myndigheter. Dessutom har vi en väldigt kollegial och öppen kultur företag emellan där det finns ett intresse av att samarbeta och hjälpa varandra. Däremot skulle Sverige kunna bli bättre på att hjälpa företag att ta en idé hela vägen får forskning och utvecklingsstadiet till en industrialisering. Här skulle vi gärna se större satsningar.

Ny lista varje år

Norrsken släppte en liknande lista 2019, som nu återuppstått i en mer internationell kontext. Tanken är att listan ska vara årligt återkommande och ge de utvalda bolagen en publicitets-boost.

Bland samarbetspartnerna, som fått nominera bolag till listan, finns EQT och Summa Equity, men även internationella spelare som japanska Softbank och amerikanska stiftelsen Obama Foundation.


Svenska bolagen på listan:

 • Alight (energi)
 • Aquammodate (biotech)
 • Biorestore (sustaintech)
 • Climateview (climatetech)
 • Einride (transport)
 • Elonroad (transport)
 • H2 Green Steel (cleantech)
 • Heart Aerospace (transport)
 • Material Exchange (e-commerce)
 • Molecular Attraction (medtech)
 • Northvolt (energi)
 • Volta Greentech (climatetech)

Länders representation:

USA: 43
Sverige: 12
UK: 9
Tyskland: 5
Kenya: 4
Frankrike, Indien och Israel: 3
Argentina, Nigeria och Singapore: 2
Danmark, Finland, Ghana, Indonesien, Litauen, Mexiko, Nederländerna, Norge, Rwanda, Schweiz, Spanien, Turkiet: 1

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.