Hygglo köper brittiska konkurrenten Fat Llama – blir störst i världen i segmentet

Hygglo med grundarna Henrik Fräsén, Axel Hellström och Ola Degerfors har förvärvat den brittiska konkurrenten Fat Llama. Foto: Pressbilder.

Den svenska delningsplattformen Hygglo förvärvar den brittiska konkurrenten Fat Llama. Bolaget blir nu världens största plattform för det det som kallas peer-to-peer uthyrning av grejer.

Hygglo grundades 2016 och kopplar ihop människor som vill hyra grejer med människor som kan tänka sig att hyra ut just dessa grejer. Plattformen har haft en stadig tillväxt sedan starten och nu tas alltså nästa steg när bolaget förvärvar det brittiska bolaget i samma branschdel – Fat Llama.

Affären ska, enligt uppgifter till bland annat sajten EU-Startups, landa på cirka 41 miljoner Euro, motsvarande drygt 432 miljoner kronor.

Det hela innebär att de två bolagen ser ut att bli världens största plattform inom delningsekonomi-segmentet där människor hyr av varandra, kallat peer-to-peer uthyrning. Bolagen kommer tillsammans nå fler kunder runt om i Europa, men även i USA där Fat Llama etablerat sig.

“Det är ett väldigt spännande ögonblick för oss att sammanstråla och skapa världens största och mest sofistikerade hyrplattform och samtidigt göra det möjligt för människor runt om i Europa och USA att leva en mer hållbar livsstil genom att köpa mindre och hyra mer”, säger Ola Degerfors, vd och medgrundare av Hygglo i en kommentar.

Pratade om delningsekonomins paradox

I en intervju med Techarenan News i fjol pratade Ola Degerfors om det ökande intresset för delningsekonomin, men att övergången från den traditionella konsumtionen kommer att ta sin tid.

– Det krävs att vi startups fortsätter att komma med innovation och nya idéer, vilket blir lite av en paradox. Men tillsammans med andra delningsbolag kan hela tiden ta nya steg. Och just sådana partnerskap kan vi bli bättre på för att i slutändan få större aktörer att haka på, sa Ola Degerfors då.

Fat Llama kommer att behålla sitt varumärke i UK, USA och sina övriga marknader i Europa under en övergångsperiod. Grundarna i bolaget – Chaz Englander och Rosie Dallas – kommer att att vara kvar under övergången och sedan ta plats i det nya bolagets styrelse.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.