Fyra svenska startups i EU-backat scaleup-program inom hållbar mobilitet

Tomas Grönqvist, vd och grundare, Mioo och Nancy Adrenberg, vd och medgrundare i Allihop. Foto: Pressbilder/Shutterstock.

Utvalda bland 13 europeiska bolag med olika lösningar för hållbar mobilitet i urbana miljöer. “Viktig kontaktyta”.

Från 100 ansökningar har EIT, European Institute och Innovation & Technology – EU:s innovationsorgan – valt ut 13 bolag för ett scaleup-progam inom urban mobilitet.

Fyra av bolagen är svenska och verkar inom olika segment inom hållbar och urban mobilitet. Ett av dem är Malmö-baserade Allihop som utvecklat en plattform som ska göra det enklare för företag att boka hållbara affärsresor. Främst genom tåg, men även genom att också väva in annan hållbar stadstransport så som kollektivtrafik och elektrifierade transportslag.

Bolaget har varit backat av EIT:s gren inom urban mobilitet sedan dag ett och ser programmet som en möjlighet att ta nästa steg.

– Vi har en god relation med dem sedan tidigare och eftersom vi är i en scaleup-fas som bolag nu så känns det naturligt att vara med i en accelerator som fokuserar på det, säger Allihops vd och medgrundare, Nancy Adrenberg.

Svenska bolagen i samma grupp

Via programmet kommer bolagen att åka på ett antal event med mobility som tema i höst och även mentorer och rådgivning ingår. De 13 utvalda bolagen är indelade i två grupper där den ena gruppen i första hand fokuserar på att dra till sig synlighet. I den andra ingår bolag som är en del av olika pilotprojekt i städer runt om i Europa. De fyra svenska bolagen återfinns alla i den första gruppen.

Ett annat av dessa är Mioo vars plattform riktar sig till cykelägare i urban miljö. Genom deras app kan cyklister boka service och reparation till hemmet och kan via appen sedan fortsätta se efter cykelns hälsa. Inom appen finns även försäkringstjänster och skyddsmärkning för cyklar.

Mioo är verksamma i Stockholm och London i dag med drygt 20 000 användare. Men nu vill de fortsätta expandera i Europa.

– Vi siktar på Tyskland som nästa marknad, så hela paketet som kommer med det här programmet är givande för oss, säger vd och grundare, tillika tidigare proffscyklisten, Tomas Grönqvist och fortsätter:

– Att få åka ut på event och träffa potentiella investerare och samarbetspartners, den kontaktytan blir viktig för oss. Jag har även haft ett första mentormöte som var väldigt givande.

Kan underlätta rekrytering

Allihop är operativa i Sverige i dag och siktar nu på att ta steget ut i Europa. Dels via programmet med EIT, men även med en runda i höst på cirka 1,5 miljoner euro.

– Vi jobbar mycket med vår produkt och tekniken nu och siktar även på att rekrytera ett antal utvecklare. Genom nätverken i Europa som det här programmet ger kan vi fortsätta utveckla de bitarna, säger Nancy Adrenberg.

Eventen som bolagen erbjuds en plats på i höst är Future Mobility i Berlin, Disraptor i Prag och Tomorrow Mobility World Congress, en del av Smart City Expo World Congress (SCEWC22) i Barcelona.


De svenska bolagen i programmet:

Mioo Cycling

Erbjuder mobil service, försäkringar och stöldskyddsmärkning till cykelägare. Utvecklat en app för att boka service till hemmet. Grundades 2019 och är etablerade i Stockholm och London.

Eljun

Skapat ett nätverk för energidelning främst riktat till ägare av eldrivna fordon. I verktyget kan användaran se var de kan utnyttja energi från andra användare samt, via AI-teknik köpa energi när priset är som lägst. Nätverket bygger på ett blockkedjesystem där användarna tilldelas digitala mynt som de kan köpa el för.

Jonna

Plattform för hyrning av cyklar. Användaren betalar en fast månadsavgift för att hyra en cykel på bestämd eller flexibel tid. Cykeln levereras direkt till hemmet och fri service och reparation ingår. Verksamma i Stockholm och Uppsala.

Allihop

Bolaget baserat i Malmö har utvecklat en tjänst för företag att boka hållbara affärsresor. Plattformen samlar alla gröna reseslag – så som tåg, buss, el-scootrar, bilpooler och cyklar – på ett och samma ställe.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.