Meds vd om den uppskjutna noteringen, racet om e-handeln och motpolen till “VC-tänket”

Meds vd Björn Thorngren öppnar upp om bolagets kommande notering på Nasdaq First North. Foto: Tommy Fondelius.

Meds blir det första nordiska apoteket – såväl fysiskt som online – att noteras. Men första handelsdagen sköts med kort varsel fram en månad. Techarenan News fick en pratstund med vd och grundare Björn Thorngren om den framflyttade noteringen, bolagets nästa steg och varför det behövs en motpol till regeln som säger att svenska bolag måste tänka globalt från dag 1.

Det var i förra veckan som de tidigare ryktena besannades. Nätapoteket Meds ska noteras. Första handelsdag på First North var planerad till 1 september, men kort inpå kom nya besked: Premiär blir i stället i början av oktober.

Snabba ryck kan tyckas, men förklaringen till den framflyttade noteringen har sin grund i varför bolaget valde en direktnotering från första början:

– Vi valde ju att ta in pengar i juni inför noteringen. Vi tar alltså inte in några pengar nu och ingen av de befintliga ägarna säljer aktier. Det här gör att vi har mer flexibilitet för själva handelsdagen säger Meds vd och grundare Björn Thorngren och fortsätter:

– Skälet till att vi väntar en månad är helt enkelt att vi nu konstaterar att vi lade för kort period mellan offentliggörandet och handelsstarten. Vi ser ett behov av att kommunicera, dels med media, dels med investerare. Men även både småsparare och institutioner för att se till att alla har en god förståelse av verksamheten och Meds som investering. En hel del känner till Meds som bolag, men kanske inte som investering.

Som en del i detta kommer bolaget under september att delta på flera event och konferenser, men även ha möten med flera större investerare.

Siktar på framtida kapital och uppköp

Men vad betyder egentligen den förestående noteringen för bolaget, både nu och på sikt? Enligt Björn Thorngren är det till att börja med en kvalitetsstämpel på bolaget, men att det främst är två syften som sticker ut:

– Det som vi kommunicerat är att det ger tillgänglighet till en bredare kapitalbas. Något som vi kan använda oss av i framtiden om vi bedömer att vi behöver ta in mer kapital. Men det ger ju också möjlighet till uppköp som är något vi kommer börja titta mer aktivt på.

Vad kommer ni leta efter vid eventuella uppköp?

– Vi avser öka vår andel egna varumärken så att det på sikt står för 15 procent av omsättningen, och nu har vi möjlighet att förvärva varumärken för att snabbare nå det målet, säger Björn Thorngren.

Enligt honom är noteringen ett naturligt “nästa steg” för bolaget. Det ska skapa större förutsättningar för att ta fortsatt mark på den ständigt ökande apoteksmarknaden som i fjol värderades till 50 miljarder kronor. Cirka 20 procent kommer från online just nu, men Björn Thorngren spår att branschen kommer gå samma väg som bok- och elektronikhandeln som idag sker till cirka 50–60 procent online.

Racet om den växande marknaden online

Tillsammans med Apotea, som är ledande i segmentet, driver nu Meds racet om marknadsandelarna inom nätapotekshandeln. Men någon större rivalitet vill Björn Thorngren inte måla upp.

– Det är viktigare för oss att fokusera på vårt erbjudande och göra det så bra som möjligt. Misstag jag sett i tidigare tillväxtbolag är att man tittat för mycket på andra aktörer och fokuserat på att konkurrera med varandra. Att fler gör det bra behöver inte vara negativt.

Framtida mål som satts upp är till exempel rent finansiella, som att de totala intäkterna ska uppgå till 2,5 miljarder kronor år 2026 och att lönsamhet ska uppnås inom två till tre år. Men ett annat, mer filosofiskt mål, är att bli svenskarnas favoritapotek.

– Det tillsammans med de finansiella målen räcker långt tycker jag. Klarar vi dem och håller våra kunder och medarbetare nöjda så kommer mycket av det andra att lösa sig, säger Björn Thorngren.

Tycker du det är för mycket fokus på siffror och pratet om lönsamhet?

– Det är klart att ingen vill förlora pengar, men man måste ju också veta var man är på väg och vad man kan få. Tillväxtaktier har ju historiskt över tid överträffat nästan alla andra typer av investeringar.

Vill vara en motpol till “VC-tänket”

Något annat som Björn Thorngren tycker att det pratas för mycket om inom hela tech- och startupsfären är det klassiska förhållningssättet att svenska bolag måste tänka globalt från dag 1.

Det passar för vissa, men inte alla bolag, enligt Björn Thorngren, som menar att det behövs en motpol till det klassiska “VC-tänket”.

– Det viktiga är en stor adresserbar marknad, något som ju sällan finns i Sverige. Att i stället växa globalt har varit en framgångsfaktor för några av våra stora svenska bolag historiskt. Men har man – som i vårt fall – en tillräckligt stor marknad hemma så är det ju snarare ett störningsmoment att sprida sig som organisation.

– Jag har själv verkat inom Venture Capital-branschen och vet att den lätt driver på en sådan utveckling för att skapa värde väldigt snabbt. Men nu ser vi ganska många exempel på bolag som måste dra sig tillbaka. Men med det sagt, det är klart att det är kul att expandera internationellt och känner man att det är en bra väg för sitt bolag så ska man gå dit.

Hur yttrar sig det här tänket för er på Meds, när skulle ni kunna tänka er att gå internationellt?

– Det man ska ha med sig är ju att Sverige är världsledande inom just e-apotek och vi har stora regulatoriska förutsättningar med e-recept och bank-id. Än så länge har vi inte hittat någon marknad som är lika bra och det svenska apoteksundret är något vi ska vara stolta över. Men för att sammanfatta hänger det egentligen på två saker: att vi som bolag känner att vi klarar av det och att den potentiella nya marknaden är redo, och än så länge ser vi inga andra marknader som är det.

De senaste trenderna för e-apoteken

Vilka är annars de tydligaste trenderna i segmentet?

– En trend som vi ser tydligt är sammangåendet mellan skönhet och hälsa, något som ju breddar begreppet för vad ett apotek egentligen är, säger Björn Thorngren och fortsätter:

– Annars ser vi fortsatta investeringar i automatiseringen i logistiken och utvecklingen av egna varumärken, något som vi tror är väldigt viktigt. Men sedan också själva kunderbjudandet: Vi kan leverera snabbt samma dag i Stockholm, men tittar hela tiden på hur vi kan bli bättre i övriga landet.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.