Svensk-ukrainska IT-bolaget lanserar “Hack For Peace” – vill hitta fredslösningar inom tech

Sigma Software, en del av Sigma Group, med huvudkontor i Sverige, anordnar Hack For Peace för att hitta nya tekniska lösningar och produkter för krigets problem. Hanna Khrystianovych är ansvarig för eventet i Stockholm som är en av fem värdstäder runt om i Europa. Foto: Shutterstock/Sigma.

Sigma Software anordnar hackathon i fem länder runt om i Europa för att ta fram produkter och lösningar inom anti war-tech.

Det är nu mer än sex månader sedan den ryska invasionen av Ukraina och vi nås fortfarande av dagliga rapporter om krigets händelser.

Redan från krigets första dag har svenska bolag med kopplingar till Ukraina försökt hjälpa folket i landet på olika sätt. Ett av dessa bolag är svenska IT-konsultkoncernen Sigma Group med kopplingar till Ukraina genom bolagsgrenen Sigma Software.

De har bland annat kopplat ihop ukrainska flyktingar med svenskar som kunnat tillhandahålla boende. Nu lanserar de ett initiativ för att skapa nya lösningar inom vad som skulle kunna kallas anti war-tech eller peace-tech.

Tillsammans med det brittiska entreprenörsnätverket Tech Nation anordnas “Hack For Peace” i fem länder runt om i Europa, samtidigt. Deltagare från Sverige, Storbritannien, Portugal, Polen och Ukraina kommer att samlas fysiskt i de respektive länderna, men kommer samtidigt vara anslutna till varandra digitalt. I Sverige sker eventet i Stockholm.

– Vi hoppas kunna samla minst 300 deltagare över de fem länderna. Vårt mål är att få minst 20 produktidéer inom anti war-tech efter eventet. De bästa teamen kommer så småningom få implementera deras idéer på verkligheten och bygga riktiga produkter med hjälp från investerare och mentorer, säger Hanna Khrystianovych, Fintech Program Manager på Sigma Software och en av de ansvariga för eventet i Stockholm.

Tech den enda växande branschen i kriget

Eventet kommer att omfatta fyra spår: Cybersäkerhet, Informationshygien och mediakrig, Psykisk hälsa, Utbildning för barn och Logistik i krigstermer.

– Det här är viktigt på så många nivåer eftersom hotet om fullskaligt krig är mer verkligt än någonsin. Stater runt om i Europa söker efter sätt att vara så bra rustade som möjligt mot potentiella hot, företag måste skapa eller uppdatera beredskapsplaner och vanligt folk vet inte vad de ska göra för att komma i säkerhet om en liknande kris plötsligt skulle uppstå, säger Hanna Khrystianovych.

Hur har den ukrainska techsektorn påverkats av mer än 6 månaders krig?

– Trots aggressionerna har IT-sektorn visat otrolig motståndskraft och beslutsamhet, även i landets mörkaste timmar. Det är den enda branschen i Ukraina som visat på tillväxt under kriget, säger Hanna Khrystianovych och hänvisar till siffror från Ukrainas centralbank som visar att landets exportvolym av it-tjänster ökat med 23 procent under första halvan av 2022, jämfört med samma period 2021.

Hur kan den svenska tech-sektorn fortsätta att stötta Ukraina?

– We’re open for business! Det bästa sättet att stötta oss och vår ekonomi är att fortsätta göra affärer med Ukraina. Vi är en hårt jobbande nation med många bra tjänster och produkter, speciellt inom tech. Ett initiativ värt att nämna är “Spend with Ukraine” som listar över 200 ukrainska bolag och deras tjänster och produkter.

Hack For Peace arrangeras den 21-23 oktober och är öppet och gratis för alla att besöka. Sista anmälningsdag för att delta i själva hackathonet eller som mentor, är den 30 september.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.