Ny EKN-garanti ska göra det lättare för unga tillväxtbolag i hårdare tider: “Tajmingen är extremt lyckosam”

Åsa Larsson, Senior Underwriter och Carl-Johan Karlsson, Affärsområdeschef SME och Midcorp, om EKN:s nya garanti för tillväxtbolag.

Lagom till nedåtgående ekonomi och kallare investeringsklimat lanserar Exportkreditnämnden, EKN, en ny garanti för unga växande exportbolag för att öka möjligheterna till bankfinansiering. “Det finns ett stort finansieringsbehov hos bolagen där ute och det ökar”, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef SME och Midcorp, hos EKN.

För nästan precis ett år sedan satt teamet på Exportkreditnämnden, EKN, på möte i Göteborg hos en av de stora svenska inkubatorerna. Frågan uppstod hur många av deras över 100 portföljbolag som hade bankfinansiering i ryggen.

Svaret: “Det finns väldigt få bankfinansierade startups.”

– Där och då väcktes en tanke: Skulle EKN kunna bidra till att möjliggöra bankfinansiering för de här bolagen, som i mångt och mycket är Sveriges nya ryggrad? När vi kom hem efter mötet satte vi oss ner och filade på ett helt nytt attraktivt finansieringserbjudande, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef SME och Midcorp, hos EKN.

EKN är Sveriges myndighet för att främja svensk export genom att försäkra företagens risk att inte få betalt samt bankers utlåning och krediter till exporterande företag och deras köpare.

Till de vanliga klienterna hör stora svenska exportbolag, men den nya satsningen möjliggör finansiering även för bolag i tidigare fas. Utan att gå till VC-branschen eller ängelinvesteringar.

– Unga tillväxtbolag har ett stort behov av rörelsefinansiering, men trots hög tillväxt har de ofta svårt att få bankfinansiering. Det beror på att de saknar historik att luta sig mot samtidigt som de många gånger saknar säkerheter. Detta faktum innebär en hög kreditrisk. Bolag under stark tillväxt kan dessutom sällan visa upp positiva resultat, vilket också är ett problem här, säger Åsa Larsson, Senior Underwriter på EKN.

Åsa Larsson, Senior Underwriter på EKN. Foto: Press.

Tuffare tider framåt för företagen

Den nya garantin – kallat Exportsprånget – innebär att EKN täcker 75 procent av bankers och andra kreditgivares risk, vilket ökar möjligheterna till finansiering. Det som krävs är att företaget kan visa upp ett årsbokslut samt är kopplade till exportaffärer eller har planer på att exportera samt kan visa en lönsam framtida affärsplan.

– Satsningen vänder sig till bolag som är i början av sin tillväxtresa. Man ska ha börjat sälja produkter eller tjänster till kund, men ska inte ha haft kommersiella intäkter i mer än tre år. Bolagets resultat måste inte vara positivt, men framtidsutsikterna och tillväxtpotentialen ska vara goda säger Åsa Larsson.

Enligt Carl-Johan Karlsson kommer lanseringen extra lägligt då konjunkturen är på väg nedåt, inflationen ökar och investerarna är avsevärt mer restriktiva med nya finansieringar.

Enligt siffror från Sweden Tech Ecosystem var det totala investerade kapitalet i den svenska techsektorn 2,3 miljarder kronor, det första halvåret av 2022. En minskning på 4,6 miljarder jämfört med samma period 2021.

– Tajmingen är extremt lyckosam för företagen och EKN. Att komma ut med den här produkten när marknaden viker, det är EKN:s funktion att vara ett marknadskomplement. Det är när vi går mot lågkonjunktur som EKN kliver in rejält, säger Carl-Johan Karlsson.

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef SME och Midcorp, EKN, Foto: Tommy Fondelius.

Tendensen: snabbare export och längre bort

Men kunskapen om EKN har historiskt varit låg i just segmentet unga tillväxtbolag. För fem år sedan kände endast en mindre andel av svenska småföretag till EKN. En marknadskännedomssiffra som – enligt EKN:s årliga undersökningar – stigit till 61 procent, men Carl-Johan Karlsson tror att just tech-sektorn fortfarande ligger något lägre.

– Reaktionen för de som får upp ögonen för oss brukar vara “wow, vi visste inte att ni fanns”. Nästa steg för EKN är att komma ut med det här erbjudandet till marknaden och sedan utbilda om hur EKN och finansieringserbjudandet fungerar. Förutom själva finansieringen erbjuder vi även rådgivning från vår personal med mellan 5 och 25 års erfarenhet av export.

Vad ser du annars för trender hos lovande svenska exportbolag?

– Signifikant är att bolagen går ganska tidigt på export. Man börjar testa hemma i mindre skala och sedan går man på export direkt. När det gäller målmarknader backar Europa på grund av krig och energikris medan vi ser god tillväxt i Asien och Sydamerika. Tendensen är alltså snabbare export och längre bort, säger Carl-Johan Karlsson.


Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.