Fixa fixar säkra jobb i Rwanda – en del av den växande startup-scenen i Afrika

Jansen Durham, vd och medgrundare och Stacy Kayihura, Operations Manager på Fixa.

Stockholm Impact Week samlar entreprenörer från hela världen. Ett av de internationella bolagen är Fixa från Rwanda som förmedlar jobb till arbetare i landets informella sektor. På åtta månader har de lyckats förmedla 55 000 jobb. ”Vi är ett exempel på afrikanska startups som växer snabbt och når sina mål”, säger Stacy Kayihura, Operations Manager på Fixa.

Förutom scenlampor och strategiskt utplacerade gröna lysrör är det egentligen bara en sak till som lyser upp det mer eller mindre nedsläckta Norrsken house på Birger Jarlsgaran under eventet Stockholm Impact Week:

Ljuset från de transparenta mötesrum som tilldelats de 30 bolag som fått möjligheten att pitcha inför investerare under en av eventets dagar.

Företagen är antingen en del av Norrskens internationella accelerator eller speciellt inbjudna för deras status inom impact-sfären. Ett av bolagen i den första kategorin är Fixa. Ett digitalt bemanningsbolag som för samman företag och arbetare i den informella sektorn i Rwanda i östra Afrika. Huvudsyftet är att skapa säkrare jobbvillkor och socialt skydd för en annars utsatt grupp.

Bolaget är medlem i Norrskens hubb i Rwanda och ett av få i världen som tagit del av stiftelsens verksamhet i både Stockholm och den rwandiska huvudstaden Kigali.

– Det har varit fantastiskt. Att få till en vecka hängiven till impact gör att alla är med på premisserna om vad allt handlar om. Du behöver inte förklara eller sälja in idén om impact. Bara att vara bland likasinnade entreprenörer, investerare och nätverk har varit instrumentellt hjälpsamt för oss, säger Jansen Durham, vd och medgrundare i Fixa och ursprungligen från Maryland på den amerikanska östkusten.

Såg möjlig impact på kontinenten

Han grundade bolaget efter att ha fått upp ögonen för entreprenörskap på den afrikanska kontinenten då han en kortare tid arbetade på Yoco i Sydafrika, en av Afrikas snabbast växande fintech-bolag.

Tillsammans med några vänner från college föddes senare idén om Fixa. Då jobbade han på Wall Street för ett en av de större investeringsbankerna, men valde till slut att gå all in på Fixa.

– Jag såg hur olika marknader började växa samman med teknologi och vilken impact det kan ha. Det inspirerade mig till att vilja bygga något på den afrikanska kontinenten, säger Jansen Durham när Techarenan News får en pratstund med bolaget.

Bredvid honom sitter Stacy Kayihura, Operations Manager i bolaget, som rekryterades under 2021. Hon är född och uppvuxen i Rwanda och har sett problemen, som bolaget vill lösa, på nära håll.

– Arbetssäkerhet är inte bara ett problem i Rwanda utan i hela Afrika. Folk har färdigheter och kunskap, men ingen tar riktigt vara på dem. En av anledningarna att jag började på Fixa var att jag såg den möjliga påverkan som detta kan ha, säger Stacy Kayihura.

Över 80 procent av den arbetsföra befolkningen i Rwanda jobbar inom den informella sektorn. Färdigheter och erfarenhet finns, men ofta utan dokumentation. Något som Fixa vill hjälpa till med genom digitaliserade kontrakt, intyg och cv:n.

Växer snabbt med höga mål

Bolaget lanserades i början av 2022 och på åtta månader har de förmedlat 55 000 jobb i Rwanda. De är ett i raden av snabbt växande startupbolag på den afrikanska kontinenten.

– Vi diskuterade det bara häromdagen hur vi allt oftare ser afrikanska startups växa och nå sina mål, säger Stacy Kayihura.

Målet på sikt för Fixa är att förmedla 100 miljoner jobb i hela Afrika. Men här och nu vill de fokusera på att göra impact lokalt.

– Grundaren av Norrsken, Niklas Adelberth sa en bra sak: ”Impact betyder olika saker beroende på vem du frågar och var denne befinner sig”. Impact på den afrikanska kontinenten just nu är alla bolag som bidrar med någon form av värde. I Europa är fokuset och synen på vad som är impact i ett annat läge, säger Jansen Durham och fortsätter:

– För oss är problemet i förlängningen globalt. Över 2 miljarder arbetare verkar i den informella sektorn runt om i världen. Det motsvarar en möjlig marknad på över 4,6 biljoner dollar. Det är inte ett rwandiskt eller afrikanskt problem. Det är globalt.

På frågan om hur synen på impact skiljer sig i hans hemland USA jämfört med Sverige och övriga Europa, ger Jansen Durham en dystrare lägesbild:

– Om jag ska vara ärlig känns det som att det mer varit ett trendord och något som folk hoppat på för att inte missa ”festen”. Här i Sverige och Europa är det mer genuint. Folk pratar inte bara, de agerar. I USA är rörelsen fortfarande i ett tidigt stadie om jag ska generalisera. Förändring sker, men det går långsamt.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.