Solcellsbolag tar in 160 miljoner kronor – utvecklar celler integrerade i taket

Teamet bakom SunRoof. Foto: Press.

Svenska SunRoof har utvecklat byggnadsintegrerade solceller. Nu tar de in 15 miljoner euro, motsvarande 160 miljoner kronor för att stärka tillväxten på sina befintliga marknader i Europa.

Rundan har letts av den europeiska tillväxtfonden Klima Energy Transition Fund. Flera VC-fonder och affärsänglar har deltagit, däribland den tidigare elitskidåkaren inom freestyle, Jon Olsson.

“Energiomställningen kan inte vara en plan för framtiden – det är ett uppdrag som vi måste utföra nu. Det här året har redan bevisat det med Europas värmeböljor skuggat av energiosäkerhet. Det gläder mig att Klima ansluter sig till oss som investerare och som partner”, säger Lech Kaniuk, vd och medgrundare av SunRoof i ett pressmeddelande.

Tillväxten tar fart

Finansieringen ska användas för att stärka bolagets position på befintliga marknader i Europa, främst Sverige, Tyskland och Polen.

SunRoof grundades 2013 och utvecklar byggnadsintegrerade solcellstak. De erbjuder även en digital plattform men energihanteringssystem för husägare.

Från 2020 till i början av 2022 växte bolaget från 10 anställda till över 130. Med det nya kapitalet uppgår den totala finansieringen av SunRoof till 21,5 miljoner euro, eller drygt 230 miljoner kronor.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.