Så kan Sverige bli ett Silicon Valley inom hållbarhet – och skapa 400 000 nya jobb

Med rätt satsningar skulle Sverige och Norden kunna bli ett Silicon Valley inom hållbarhet, enligt managementkonsultbolaget McKinsey. Foto: Shutterstock.

Med stora satsningar i olika gröna nyckelindustrier skulle Sverige och Norden kunna bli världsledande inom grön omställning och skapa 400 000 tusen nya arbetstillfällen. Det skriver konsultbolaget McKinsey i en nyligen publicerad rapport.

I rapporten ”Playing offense to create Nordic sustainability champions”  identifieras elva gröna nyckelindustrien som år 2030 beräknas bara värda upp till 12 biljoner euro. Enligt rapporten har Sverige och de övriga Nordiska länderna förutsättningar för att bli världsledande i sex av dessa industrier.

Det handlar om koldioxidhantering, vätehantering, kraft- och energilagring, byggnader, transport, konsumentprodukter och avfallshantering.

Genom stora satsningar på dessa områden beräknar McKinsey att Sverige skulle kunna skapa omkring 400 000 tusen nya jobb, samt öka BNP med 520 miljarder kronor. I hela Norden skulle över en miljon nya arbetstillfällen kunna skapas.

“Sverige och Norden har potential att bli ett Silicon Valley inom hållbarhet. Vi är världsledande inom hållbarhetsforskning, samtidigt som vi har stor tillgång till investeringskapital och är duktiga på samarbete mellan det privata och det offentliga. Det här ger oss ett försprång gentemot övriga marknader när den globala ekonomin ställer om för att nå klimatmålen”, säger Tomas Nauclér, hållbarhetspexpert och partner på McKinsey i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Rapporten ut tre konkreta mål som måste uppnås för att visionen ska bli verklighet. Bland annat att skala upp minst 125 av dagens startups inom gröna nyckelindustrier till globala unicorns.

“För det första måste etablerade företag våga satsa mer på grön tillväxt, likt hur Volvo skapade Polestar. För det andra behöver det privata och det offentliga satsa på – och underlätta för – startup-företagen, så att de snabbare kan skala upp sin innovation och växa”, säger Tomas Nauclér.


Rapportens målförslag:

För att uppnå ett nordiskt Silicon Valley inom hållbarhet.

  • Utveckla 4–5 världsledande industrikluster kopplade till omställningen till nettonoll-utsläpp, inklusive koldioxidhantering, vätehantering och grön transport.
  • Skala upp minst 125 av dagens lovande startup-företag till globala ”unicorns” (25–35 per land, eller fem till sex per industrikluster i vart och ett av länderna).
  • Påskynda den gröna omställningen hos etablerade företag, så att de kan bli ledande inom lansering av hållbar teknik på globala marknader.
Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.