Svensk-iranska entreprenörerna: ”Tech-communityt och näringslivet kan göra skillnad för situationen i Iran”

Amin Omrani och Susanne Najafi om hur den svenska tech-sfären kan stötta folket i Iran. Foto: Press/Techarenan.

Protesterna i Iran fortsätter och våldet trappas upp. Flera svenska entreprenörer med rötterna i Iran efterlyser nu fler initiativ och breddat engagemang från näringslivet för att stötta folket i Iran.

Efter veckor av protester i Iran kommer nya rapporter om regimens våld, och enligt olika människorättsorganisationer har hundratals personer dödats.

Internet har stängts ner i landet och även om kritiska röster har höjts kring omvärldens stöd har initiativ tagits. Det kanske mest uppmärksammade från techvärlden kommer från Elon Musk som sagt att han ska tillgängliggöra internet via sina Starlink-sateliter. Något han även gjorde när Ryssland invaderade Ukraina.

Men att praktiskt få in mottagare i ett stängt land, där regeringen vill dölja så mycket som möjligt av det som händer, är svårare. Nu efterfrågas därför ett bredare engagemang från näringslivet och techsektorn för att hitta nya lösningar för att hjälpa folket i Iran.

Två av dem är investerarna och entreprenörerna Susanne Najafi och Amin Omrani, båda med rötterna i Iran.

– I Sverige finns det många entreprenörer med rötterna i Iran och generellt i näringslivet finns bred kompetens och stora kontaktnät. Om alla mobiliserar och bidrar i högre grad, då tror jag att det kan börja hända saker. Engagemang finns det gott om, men det behöver breddas, säger Amin Omrani.

Så kan tech-sfären hjälpa

Men att hitta sätt att konkret hjälpa på plats är svårt och enligt Susanne Najafi finns även enklare vägar att ta för att påverka och visa sitt stöd.

– Som en person inom tech kan man fundera över vad ens egna bolag kan göra för att hjälpa till, men man kan också försöka lyfta detta i exempelvis sociala medier till makthavare lokalt och globalt. Nu finns det hopp om en ny typ av demokrati i Iran som man kan ha en helt annan typ av handelsrelation till och som kan vara en positiv kraft i världssamfundet. Det borde man i näringslivet göra allt för att stödja, säger hon och fortsätter:

– Även om Elon Musk gör är ett bra initiativ så funkar det inte riktigt i praktiken. Sist internet stängdes ner 2019 dödades 1 500 personer i det tysta. Vi behöver vara alla dessa människors röst och sprida det som sker. Till slut blir det en våg som inte går att stoppa.

Susanne Najafi, medgrundare av VC-bolaget Backing Minds. Foto: Tommy Fondelius.

Stora problem även på sikt

Susanne Najafi pekar ut stora avtal som håller på att ingås med nuvarande regim kopplat till Irans tillgångar på olja och gas, samt bristen på information till och från landet, som bidragande anledningarna till att engagemanget upplevs som mindre nu jämfört med Rysslands krig mot Ukraina.

Även Amin Omrani inser svårigheterna:

– Det är svårt att säga vad varje enskild entreprenör och företag kan göra konkret mer än att sprida information och ta ställning. Efter krigsstarten i Ukraina var flyktingproblematiken omedelbar. Problemet i Iran är ju att om det inte blir förändring så kommer det ju komma en flyktingvåg i ett senare skede. De som protesterar nu kommer att leva med ett ständigt hot och kommer förr eller senare att behöva fly. Det är kanske inte många som tänker så långt när man tittar på det som sker där i dag.

Vad känner du när du ser och hör om det som händer?

– Jag har mycket släkt kvar i Iran så det är förstås en stor oro och enorm sorg. Sorg över att ett land med så mycket kompetens, utbildade människor och lång stolt historia har marginaliserats till ett tredjevärldsland som ingen vill ha något att göra med och där folkets misär är total. Som medmänniska och person med rötterna i landet blir jag både frustrerad och ledsen, säger Amin Omrani.

Amin Omrani, vd och grundare av företagsgruppen Rebellion Capital. Foto: Press.

Protesterna i Iran beskrivs som de största i landet sedan islamiska revolutionen i slutet på 70-talet och utlöstes efter att den 22-åriga Mahsa Amini avlidit efter ett gripande av Irans så kallade moralpolis.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.