Finska deeptech-investeraren Voima Ventures slår larm: ”Vi måste snabba på utvecklingen”

Inka Mero, grundare och Managing Partner på specialiserade deeptech-VC:n Voima Ventures. Foto: Shutterstock/Press.

Antalet deeptech-bolag i Norden har ökat kraftigt de senaste åren. Men investeringarna i de tidiga rundorna ligger kvar på samma nivåer. Ett stort problem om vi vill få fler bolag att bidra till en mer hållbar värld, enligt den finska deeptech-VC:n Voima Ventures.

2019 grundade Inka Mero den deeptech-specialiserade VC-firman Voima Ventures efter att ha sett ett massivt behov inom den nordiska deeptech-scenen.

Bara tolv procent av det investerade kapitalet inom venture capital gick till deeptech-relaterade företag baserade i forskning. Samtidigt låg resten av Europa på omkring 20 procent och USA och Kina på 30–40 procent.

– Investeringarna gick mestadels till digitala e-handelsplattformar och B2B SaaS-lösningar. Samtidigt har vi en av världens ledande forskningsinstitut. Enbart Finland spenderar närmare 3 miljarder euro på forskning av olika slag, men på det har vi startat relativt få bolag jämfört med andra länder och forskningsinstitut, säger Inka Mero.

Det ligger bakom uppgången

Sedan dess har deeptech-scenen i Norden fortsatt att öka.

Enligt Voima Ventures siffror har antalet bolag ökat med cirka 50 procent, det totalt investerade kapitalet har ökat med omkring 17 procent och de flesta generella VC-firmor har ökat sitt innehav i deeptech-relaterade bolag.

Men när det kommer till just investeringarna är uppgången något missvisande.

– Det är några få riktigt stora rundor som sticker ut och står för uppgången. I sådd- och A-rundor har investeringarna knappt gått fram alls, säger Inka Mero och hänvisar till bolag som svenska Northvolt eller finska Iceye.

Inka Mero grundade Voima Ventures 2019. Foto: Press.

Första svenska investeringen

Voima Ventures har i dag 33 portföljbolag. De har främst haft fokus på hemmamarknaden i Finland och bolag i tidigt stadie grundade i avancerad forskning. Men nyligen tog de steget in i Sverige när de investerade i Norrköpingsbaserade Cellfion som, under 10 år av forskning, utvecklat världens första biobaserade membran för lagring av förnybar energi.

Bakgrunden är en medveten satsning och rekryteringen av Jenny Engerfelt, med erfarenhet inom tech och VC-industrin sedan 2009, bland annat som Fund Manager hos Almi Invest.

Under sina år har hon stött på många deeptech-bolag som löser viktiga problem med enorm potential, men som får för lite VC-kapital. Det leder till stor utspädning för teamet och vägen till marknaden blir för lång. Jenny Engerfelt kan även hon vittna om att läget inte förbättrats nämnvärt. Speciellt för de allra tidigaste bolagen.

– Jag besöker hubbar runt om i hela Sverige just nu och många berättar att de får många besök av investerare, men att ingen egentligen investerar i ett tidigt stadie. Där tycker jag att vi på Voima Ventures hittat en ”sweet spot”, säger Jenny Engerfelt.

Jenny Engerfelt, tidigare på Almi Invest, rekryterades av Voima Ventures för att hålla koll på den svenska deeptech-marknaden. Foto: Press.

“Ett pussel som måste läggas”

Men det är mycket som ska till för att ta nordisk deeptech till nästa steg och stå ut i den globala konkurrensen, enligt Inka Mero. Bland annat fler specialiserade investerare i tidigt skede, en stabilare exit- och IPO-marknad och ett öppnare flöde av talang.

– Det är många bitar av pusslet som måste läggas, men vi måste snabba på. Allt som allt tror jag att vi behöver 10–15 år innan vi kan jämföra oss med starka deeptech-marknader som Israel och USA, säger Inka Mero och fortsätter:

–Vi behöver även ändra synen på och få fler förebilder inom akademiskt entreprenörskap, vilket är naturligt i USA där professorer startar företag och går fram och tillbaka mellan näringsliv och akademi. På lång sikt behöver vi acceptera att några av de här bolagen behöver 20 år på sig för att nå sin fulla potential. Men att bli bättre på att kommersialisera tillsammans i hela det här ekosystemet och få bollen att rulla snabbare. Det är den stora frågan.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.