Bolagsförvärven minskar – men volymerna tillbaka på nivåer som innan pandemin

Carl Svernlöv, advokat och partner, Baker McKenzie. Foto: Tommy Fondelius/Shutterstock.

Bolagsförvärv och sammanslagningar, alltså M&A-affärer, minskar kraftigt i Sverige jämfört med i fjol. Men det är snarare en återgång till prepandemiska nivåer. Det visar en analys från advokatbyrån Baker McKenzie.

Under årets första tre kvartal minskade antalet M&A-affärer i Sverige med 39 procent jämfört med samma period 2021. Det totala värdet föll samtidigt med 67 procent och uppgick till omkring 56,2 miljarder dollar under de första tre kvartalen 2022.

Nedgången beror främst på recession, högre räntenivåer, ökad inflation, elbrist och krig i Europa.

Det fastslår advokatbyrån Baker McKenzie i sin senaste analys över M&A-marknaden. Byrån är världsledande inom affärsjuridik är inblandade i många stora företagsförvärv världen över.

De konstaterar att – snarare än ett bottenrekord – är nedgången mer en återgång till ett normalläge som rådde innan pandemin. Jämfört med det tredje kvartalet 2019 har antalet M&A-affärer ökat med 17 procent samma kvartal i år.

– Även om M&A-aktiviteten sjunker jämfört med 2021, så är det värt att notera att 2021 var ett rekordår. Vissa sektorer har också klarat sig bättre och går bra, såsom transaktioner i tech-branschen och M&A-affärer där private equity-bolag är involverade, säger Carl Svernlöv, advokat och partner, Baker McKenzie.

Återhämtning väntas

Även globalt syns samma nedgång för M&A-affärer. Där har även nivåerna minskat till under de som rådde innan pandemin. 6,5 procents minskning om det tredje kvartalet 2022 jämförs med samma period 2019.

Men trots det försämrade läget tyder mycket på en stabiliserad marknad framöver.

– Även om marknaden är högst osäker just nu, ser den svenska marknaden för förvärv och fusioner stabil ut inför 2023. I de transaktioner som Baker McKenzie för närvarande arbetar med ser vi att det finns gott om kapital, inte minst inom private equity-sektorn, säger Carl Svernlöv.


M&A-analysen baseras på statistik från data- och analysföretaget Refinitiv och innehåller globala kommunicerade M&A-affärer med standardundantag.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.