Microsoft vill få in kvinnliga flyktingar inom tech – lanserar ny utbildning

Microsoft Sverige startar utbildningen Refugees in Tech. Foto: Shutterstock.

16 kvinnor har valts ut till pilotomgång i programmet Refugees in Tech.

Bakom initiativet står Microsoft Sverige och bemannings- och rekryteringsbolaget Auxilirec. Syftet är att skola om kvinnor som flytt till Sverige så att de kan inleda en karriär inom tech-branschen.

I pilotprogrammet som nyligen dragit igång har 16 kvinnor från Ukraina valts ut i åldrarna 20-45. Under sex månader kommer de genomgå en teoretisk tech-utbildning samt ett traineeprogram.

”Bristen på yrkesverksamma inom techbranschen är ett allvarligt hot mot Sveriges digitaliserings- och innovationstillväxt – precis som bristen på mångfald. Som en ledande techaktör i Sverige ser därför vi det som vårt ansvar att driva den omställning vi vill se. Jag är glad att vi kommer kunna erbjuda programdeltagarna en chans till en karriär inom tech och i förlängningen förhoppningsvis även en chans att känna sig som en del av det svenska samhället”, säger Thomas Floberg, vice vd och operativ chef för Microsoft Sverige, i ett pressmeddelande.

Microsoft vill bredda konceptet

De enda kraven för att delta i Refugees in Tech är att personerna ska kunna engelska och inneha grundläggande datorkunskaper. Enligt Microsoft Sverige är planen att inför framtida omgångar att även ta med män och personer som flytt från andra länder.

Bolaget Auxilirec är ansvariga för urvalet i programmet och har idag samarbete med Arbetsförmedlingen och flera kommuner i Sverige.

”Utbildning är ett av de viktigaste stegen för lyckad integration, och detta program som vi har skapat tillsammans med Microsoft kommer att bidra till en stor samhällsnytta. Vi vill tillsammans med Microsoft lägga grunden för fler företag att se det stora värdet i mångfald och integration”, säger Tomas Mehari, grundare och styrelseordförande för Auxilirec.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.