Svenskt bolag i globala bankjättens mångfalds-accelerator: “En stark signal till branschen”

Dora Palfi, vd och medgrundare av Imagilabs som fått backning av investmentbanken Morgan Stanley. Foto: Press/Shutterstock.

Bland 1200 ansökningar har fem bolag valts ut till investmentbanken Morgan Stanleys första edition av ”Multicultural Innovation Lab” i Europa, Mellanöstern och Afrika. Ett av dem är Sverigebaserade ImagiLabs.

Initiativet är en spinoff på det amerikanska acceleratorprogrammet med samma namn, förkortat MCIL, som sedan 2017 knutit till sig 59 företag som tillsammans tagit in mer än 150 miljoner dollar i investerat kapital.

Programmet riktar sig till kvinnliga bolagsgrundare och grundare från etniska minoriteter och syftet är att skapa ett mer inkluderande investeringslandskap.

Omkring 1200 bolag ansökte till den första editionen i Europa, Mellanöstern och Afrika, och i september stod det klart vilka som investmentbanken valt ut. Fyra UK-baserade och ett svenskt: ImagiLabs.

– Vi var väldigt glada när vi fick den positiva nyheten, speciellt eftersom vi under intervjun lärde kända teamet i Morgan Stanley och ”the entrepreneur in Residence” som hjälper företagen och det kändes verkligen som att vi hade gillat att jobba med dem, säger Dora Palfi, vd och medgrundare av ImagiLabs.

Nytt utbildningsfokus

Bolaget grundades 2018 och har som grundmål att få fler unga tjejer att börja med kodning. Efter att 2020 ha lanserat sin egen plattform och produkten ImagiCharm, en ”smart wearable” där användaren bestämmer designen via kodning, har bolaget nu skiftat fokus mot utbildningssektorn.

– Vi lanserade nyligen vår nya produkt Imagi Edu som är en ”zero-to-hero-plattform” för att lära in och ut kodning. Vi har redan lärare i 25 länder som använder verktyget och vårt fokus är nu att öka vår impact genom att snabbt nå fler lärare och genom dem, 8- till 12-åringar som är framtidens kodare, säger Dora Palfi.

Vid sidan av det får bolaget nu alltså stöttning av en av världens största aktörer i branschen. Både genom expertis i praktiska fält som sälj, förhandling och finanshantering. Men även genom ett globalt nätverk och kanske viktigast av allt: Faktiskt investerat kapital.

I de fem utvalda bolagen går Morgan Stanley in med 1 miljon pund, motsvarande 12,7 miljoner kronor.

– Jag tror speciellt att finansieringsbiten är nyckeln. Kvinnliga grundare och grundare från etniska minoriteter tenderar att bli ”överhandledda” och underfinansierade, säger Dora Palfi.

Vad innebär det när en stor traditionell spelare gör initiativ som dessa?

I praktisk mening innebär det en grundlig företagsbesiktning. Vi har bara haft ängelinvesterare innan så finansieringsprocessen har varit annorlunda. Men utöver det är det här en stark signal till branschen att visa på handling. Morgan Stanley pratar inte bara om vikten av mångfald, utan handlar faktiskt och gör finansiering möjligt.

Programmet pågår i fem månader med olika träffar, både fysiskt och digitalt.

Bolagen i MCIL 2022:

ImagiLabs (Sverige)

AMAKA Studio (UK): En digital mediaplattform som för samman en global community av kvinnor som delar Panafrikanska berättelser.

Kami (UK): En AI-driven familjsupport-plattform som ger personaliserad tillgång till en bred variation av wellness-konsulter, guider, artiklar och tips.

Perse (UK): En datateknik-plattform som samlar in energi- och CO2-data från hela Storbritannien för att rapportera och optimera individers, hushåll och företags fotavtryck. Wearisma (UK): En global SaaS-plattform inom influencer marketing som hjälper stora företag att optimera marknadsföring och nå kommunikationsmål.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.