Tech, metaverse och kvinnligt ledarskap – frågor som går hand i hand enligt Meta

Josefin Billström och Cecilia Sundström på Meta under eventet Nordic Agency Women’s Leadership Day. Foto: Tomasz Pieniazek.

Vad har tech- och startupsfären, ny teknik och byråbranschen gemensamt? De är traditionellt styrda av män, för män. Något som techjätten Meta vill ändra på. Bland annat via eventet Nordic Agency Women’s Leadership Day.

Eventet, som tog plats på Biblioteket Live på Södermalm i Stockholm, riktade sig främst till kvinnor inom medie- och reklambyrå-branschen.

På talarlistan fanns några av branschens främsta kvinnliga ledare, men även bekanta ansikten i tech- och startupvärlden som investeraren Sara Wimmencranz och Roshanak Fatahian, medgrundare av nätverket All of us och frekvent talare inom mångfald och inkludering.

Men alla var välkomna och fokuset sträckte sig utanför byråbranschens gränser.

– Uppmaningen är att ta del av allt spännande som är på väg att hända i den värld vi lever i. Luta sig in i ny teknik och utvecklingen där, men också att vara nyfiken på andra människor, kulturer och bakgrunder, säger Cecilia Sundström, Director of Agencies på Meta och en av personerna bakom eventet.

Behöver vi prata om kvinnligt ledarskap 2022?

– Jag håller delvis med om att man kan ta bort ”kvinnligt” och enbart prata om vad ett bra ledarskap är i dag. Det jag ändå tycker behövs belysas är den resa som skett i svenskt näringsliv de senaste åren när det kommer till jämställdhetsfrågor. Det har gått ganska fort, men det är fortfarande jättemycket kvar att göra. Och då är det ordet ”kvinnligt” ett sätt att rikta fokus på de här frågorna. Vi är ju inte i mål och till dess tycker jag att det finns en poäng att prata om det.

Cecilia Sundström, Director of Agencies, Meta, presenterar talaren Sara Wimmencranz. Foto: Tomasz Pieniazek

Under åren har Meta anordnat liknande event med samma tema. Detta var det första ”helfysiska” sedan pandemin, men det hela är en satsning där techjätten vill ta en tydlig roll när det kommer till ökad inkludering inom tech generellt.

– Vi tror på att belysa frågan, vi tror på att inspirera tjejer till att vilja jobba med tech-relaterade frågor. Det här är ju specifikt människor som jobbar i byråbranschen, men vi vill ju att de också  ska prata om teknik. Inte bara för sakens skull, utan för att vi vet att det ger bättre företagande och kultur när vi har diversifiering och mångfald brett på plats, säger Cecilia Sundström.

Inspirerade om metaverse

En av programpunkterna fokuserade på ett ämne som ligger Meta extra varmt om hjärtat, och en av anledningarna till namnbytet från Facebook under 2021 – metaverse.

Här visades de senaste trenderna upp och Meta-produkter som de smarta glasögonen Ray-Ban Stories och nya headsetet, Meta Quest Pro, med utökade funktioner som främst är riktade mot professionella användare och som släpptes samma vecka som AWLD-eventet.

Josefine Billström, Creative Strategist på Meta målade dessutom upp bilden av en möjlig framtid i metauniversumet.

Josefine Billström, Creative Strategist, Meta, visar upp det senaste inom företagets satsning på metaverse. Foto: Tomasz Pieniazek

– Jag brukar säga att vi kommer att skratta år den teknik vi använder i kopplat till det här i dag. Precis som vi skrattade åt de tidiga ”tegelstenarna” till mobiltelefoner när vi sedan fick smartphones. Det här är en del av nästa stora iteration av internet, alltså Web3. Man kan tänka på det som att det är ett internet som du har i handen, till ett internet du kan kliva in i och ha omkring dig, säger Josefine Billström till Techarenan News efter eventet.

Vad kommer den här tekniken innebära för tech- och startupsfären?

– Det kommer att dyka upp bolag som vi inte ens kan tänka oss i dag. Tänk bara på alla nya bolag som kom tack vare mobilen, tänk alla småföretagare som kunde bygga sin business på det. För mig är möjligheterna oändliga, och det är ju det som är så spännande, och som även kopplar till det här eventets tema: Att nu får det inte bli så att det bara är vita män som bygger de här nya företagen runt den här tekniken, utan alla måste få vara med. Det här är en möjlighet att demokratisera tech- och startupvärlden.

Sara Wimmencranz, medgrundare av VC-bolaget Backing Minds på scen på Biblioteket Live på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Tomasz Pieniazek
Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.