Här är de 100 mest attraktiva arbetsgivarna bland unga i Sverige – techjättar i topp

Academic Work har släppt årets YPAI-rapport som listar de 100 mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige. Enligt Peter Knutsson, vd, Academic Work Sverige, finns några överraskningar i toppen. Foto: Tommy Fondelius/YPAI 2022.

Academic Work om årliga undersökningen: “Fler svenska bolag, som nått ut internationellt, i topp”. Techjättarna tappar, men är kvar på topp-10.

Varje år sedan 2015 har Academic Work släppt rapporten YPAI, Young Professional Attraction Index, där studenter och akademiker i början av karriären frågas om var de helst skulle vilja jobba och vad som gör en arbetsgivare attraktiv.

Undersökningen resulterar bland annat i en lista på de 100 mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige.

För andra året i rad toppar Ikea listan, följt av tech-jätten Microsoft och elbilsbolaget Tesla.

Tidigare topp 3-placerade techbolag som Google, Spotify och Apple har tappat något, men är fortfarande bland de tio mest attraktiva arbetsgivarna.

– Något som har överraskat i årets rapport är att vi hittar ännu fler svenska bolag på listan, både i topp 10 som i topp 100. Det är framför allt svenska bolag som även har lyckats nå ut internationellt som syns i topplaceringarna. Något som vi också såg som en tydlig trend är young professionals växande intresse för bilindustrin. Företag som Volvo, Tesla och Polestar klättrar snabbt upp på topplistan, vilket vi tror beror på starka varumärken som ligger i framkant vad gäller ny teknik och hållbarhetsfrågor, säger Peter Knutsson, vd för Academic Work Sverige.

Listan är baserad på arbetsgivarens rykte, framgång och hur gärna de tillfrågade i undersökningen vill arbeta hos dem.

Peter Knutsson, vd, Academic Work Sverige. Foto: Tommy Fondelius.

Möjligheter till utveckling stiger på ungas lista

I rapporten redovisas även vilka faktorer som är viktigast för unga personer i valet av arbetsgivare.

– Att skapa bra relationer till sina kollegor och arbeta i en god arbetsmiljö har varit de viktigaste attributen i många år, och fortsätter på samma spår även i år. En nykomling till denna lista är att utvecklingsmöjligheter har klättrat allt högre i ranking, liksom att trygghet och struktur på arbetsplatsen blir allt viktigare. Tecken på hur vår ganska oroliga omvärld formar synen på arbetsmarknaden även hos denna målgrupp, och något som vi som arbetsgivare måste vara medvetna om, säger Peter Knutsson.

Vilka aspekter tror du kommer att ta över inom de kommande åren? 

– Något som kommer bli viktigare framöver är hur du som arbetsgivare kommunicerar både internt och externt. Det kan handla om allt från tonalitet till arbetsform, liksom kultur på arbetsplatsen och nivå av flexibilitet som tydliggör bolagens varumärken och värderingar. Att följa med i den digitala utvecklingen blir också viktigare, vilken bransch man än verkar i. Något vi kan se tydliga exempel på i och med att framgångsrika tech-bolag så som Microsoft, Google och Spotify fortsätter stå stadigt i topp, som alla erbjuder tydlig digital utveckling och anpassningsbarhet.

Undersökningen är gjort i samarbete med analysbolaget Kantar och innehåller svar från över 5 200 personer inom gruppen Young Professionals, alltså personer mellan 20 och 40 år.


Topp 10-listan

Föregående års placering inom parantes.

  1. Ikea (1)
  2. Microsoft (4)
  3. Tesla (7)
  4. Volvo Cars (9)
  5. Google (3)
  6. Spotify (2)
  7. EY (23)
  8. Apple (5)
  9. Volvo Group (19)
  10. Alfa Laval (Ny på topp-100)

Topp 100

Utdrag ur Academic Works YPAI 2022.

De 10 viktigaste faktorerna i valet av arbetsgivare

Andel av respondenterna som angivit faktorn bland sina tio främsta.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.