VR-byrån Warpin Media: ”Alla företag bör ha en metaverse-strategi”

VR-byrån Warpin Medias vd och grundare Emma Ridderstad råder alla företag att ha en strategi för metaverse. Foto: Press/Shutterstock.

Intresset är fortsatt starkt för VR, AR och metaverse. Men enligt experterna är vi fortfarande tidigt i utvecklingen: ”Metaverse är här för att stanna, men det är viktigt för kunder att förstå att det som finns nu är inte det som allt kommer sluta i”, säger Emma Ridderstad, vd och medgrundare av Warpin Media, en av Sveriges äldsta VR-byråer.

Det råder delade meningar om framtiden för VR, AR och kanske framför allt metaverse. Den kände psykiatrikern Anders Hansen dömde – i Di – nyligen ut fenomenet som potentiellt en av vår tids största magplask.

Men begreppen blandas ofta ihop och för de mer initierade råder ingen tvekan:

– Metaverse är här för att stanna. Det är en naturlig utveckling av den teknik som vi har inom VR just nu, säger Emma Ridderstad, vd och medgrundare av Warpin Media som grundades 2016 och i dag kallar sig för Nordens ledande VR-byrå.

Bolaget skapar lösningar för företag inom virtual och augmented reality, alltså VR och AR. Grunden ligger i den egenutvecklade plattformen Xelevate, som låter företag skapa egna lösningar, bland annat utbildningsprogram i VR. Bland kunderna finns jättar som Ferrari, Disney, H&M och Postnord.

För Warpin är det viktigt att få kunderna att förstå att utvecklingen fortfarande är i ett tidigt skede.

– De VR-headset vi sitter med nu kommer vi att skratta åt i framtiden, som vi gjorde åt de gamla mobiltelefonerna. Det som är skillnaden nu är att utvecklingen såklart går ännu fortare, säger Emma Ridderstad.

För in VR i vården

Och redan nu löser faktiskt Warpin konkreta problem för företag och organisationer. Under 2022 startades till exempel ett samarbete med Piteå kommun som infört obligatorisk VR-utbildning för vårdpersonal i förflyttningsteknik.

Skärmbild från VR-utbildningen i förflyttningsteknik som Piteå kommun implementerat.

– Det är just det som ligger i våra kärnvärden. När vi startade sa vi att vi ville förbättra den mänskliga upplevelsen på så många plan som möjligt, och det här är ett perfekt exempel på hur vi löser ett konkret problem, säger Emma Ridderstad och fortsätter:

– Att bara lära sig hur man kan interagera i en virtuell värld är givande. Alla företag bör ha någon form av metaverse-strategi och tänka på att det här kommer att komma mer och mer.

Samtidigt förstår hon både skepsisen som finns och att hypen på andra håll går lite för långt.

– Den klassiska sägningen gäller ju även här: ”På kort sikt överskattar man ny teknik och på lång sikt underskattar man den”.

Finns det några risker med att förlita sig för mycket på tekniken just nu?

– Ja, visst finns det en risk att vi översäljer just nu. Men det är viktigt för kunderna att förstå att det som finns nu inte är det som allt kommer att sluta i. Man ska vara försiktig med att bygga upp den här bilden av hur det kommer se ut i framtiden, men att den här tekniken kommer att förändra sättet vi kommunicerar på, det är solklart, säger Emma Ridderstad.

Nästa trend: Lugn och sansad diskussion

När det kommer till trender tror hon att retail blir nästa stora bransch där AR tar fart och där bolag kommer börja koppla traditionella annonser till produkter via AR. Inom VR tror hon att utvecklingen kring utbildningar kommer att fortsätta.

Annars hoppas hon på att de heta känslorna, åt båda håll, lugnar sig när det kommer till VR-tekniken och framför allt metaverse.

– Jag hoppas att en kommande trend är en mer lugn och sansad diskussion om metaverse och hur det kommer påverka oss på olika sätt. Jag hävdar ju att det inte finns någon bättre teknik än VR för att kultivera det som gör oss till människor. Den möjliggör för oss att ta den empatiska förmågan tillbaka.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.