Så ska svensk gaming fortsätta utvecklas – Västsverige tar ledartröjan med initiativet Level Up

Svensk gaming ska stärkas med initiativet Level Up som utgår från Västsverige. Foto: Press/Shutterstock.

Närmare 17 miljoner kronor satsas för att stärka den svenska gaming-industrin, med utgångspunkt i västra Sverige.

Den svenska spelindustrin omsatte 58,9 miljarder kronor under 2021, en ökning med 70 procent jämfört med året innan.

Industrin utgör 4,1 procent av Sveriges totala tjänsteexport och ligger på liknande nivåer som exporten av järnmalm, trä och lastbilar. Samtidigt beräknas branschen behöva 10 000-tals nya utvecklare de närmsta åren och satsningar behövs för att Sverige ska behålla sin starka position i branschen globalt.

Det konstaterar i alla fall ett antal aktörer i Västra Götaland som initierat projektet Level Up för att stärka industrin både regionalt och nationellt.

16,6 miljoner har investerats i ett första skede där Västra Götalandsregionen, Skövde kommun och Högskolan i Skövde tillför de största summorna. Projektet kommer sedan drivas av Science Park Skövde och deras gaming-community Sweden Game Arena. Även Lindholmen Science Park bidrar med resurser.

“Succéerna avlöser varandra här”

Målet är att satsningen i ett senare skede ska omfatta 27 miljoner kronor, med mer nationellt fokus.

– Vi har byggt upp ett unikt ekosystem för spelindustrin i Västra Götaland, med Skövde som huvudsäte, och spelsuccéerna avlöser varandra. Det här vill vi nu förädla, vidareutveckla och ta ut nationellt för att stärka den svenska spelindustrins globala position och fortsatta tillväxt. Vi har förmågan att leda den utvecklingen framåt, säger Kenneth Johansson, Vice President på Science Park Skövde, i ett pressmeddelande.

Regionalt hoppas aktörerna att Level Up leder till fler arbetstillfällen, fler spelbolag och bättre samarbete mellan näringsliv och forskning. Projektet ska sedan växlas upp nationellt för att fortsätta driva på utveckling och samarbeten mellan olika gaming-kluster i Sverige.

– Vi är väldigt positiva till den här satsningen. Skövde och Västra Götaland har en särställning med hög densitet av spelbolag och stort stöd från många viktiga aktörer på platsen. Det skapar flexibilitet och gör oss konkurrenskraftiga. Jag tycker absolut att regionen kan ta på sig kaptenshatten framåt, säger Rickard Frisegård, vd på svenska spelstudion Stunlock Studios, i pressmeddelandet.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.