Både Almi och Chalmers investerar i framtidens cancerkirurgi baserat på AR

Madeleine Gustavsson, vd i Navari, med COO Axel Blomé och product developer Carl Bodin. Foto: Press.

Deeptech-bolaget Navari tar in totalt 7,5 miljoner kronor för att fortsätta utveckla en AR-baserad teknik för titthålskirurgi.

Navari grundades 2021 och bolaget utvecklar ett mjukvarubaserat AR-verktyg som ska ge ökad visualisering för kirurger vid borttagning av cancertumörer via titthålskirurgi

En live-streamad AR-projektion av tumörens exakta position i 3D ska möjliggöra en säkrare operation och högre precision för kirurgen.

Teknologin bygger på forskning från Sahlgrenska Universitetssjukhuset, där kirurger identifierade problematiken och började leta efter nya lösningar. Genom samarbete med Chalmers har forskningen sedan utvecklas till den tekniska lösningen som sedan kommersialiserats genom Chalmers entreprenörsskola och skolans fond Chalmers Ventures.

Potential att fungera på flera cancertyper

Navaris första produkt riktar sig specifikt mot borttagning av cancertumörer i levern, men tekniken är inte begränsad och bolaget hoppas kunna applicera den på kirurgi inom andra cancertyper.

I rundan på totalt 7,5 miljoner kronor deltar Almi Invest med tre miljoner kronor, Chalmers Ventures med en följdinvestering, GU Ventures, VASA Angels samt privata investerare.

Pengarna ska gå till en pre-klinisk studie samt utveckling av en första version av produkten.

– Denna investering möjliggör ett stort kliv framåt i vår utveckling, där viktiga milstolpar som exempelvis en pre-klinisk studie kan nås, säger Navaris vd Madeleine Gustavsson i ett pressmeddelande.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.