Fokus på nordiskt entreprenörskap på Slush

Sophia Bendz och Josefin Landgård på scen under Slush 2022. Foto:Techarenan

Techarenan News på plats i Helsingfors för Slush 2022.

Flera av Sveriges ledande entreprenörer och bolagsbyggare intog scenen under första dagen på Slush 2022.

Bland andra Niklas Zennström, grundare av Skype och Atomico, Sophia Bendz, General Partner på Cherry Ventures och Spotifys första marknadschef, Sebastian Siemiatkowski, grundare Klarna och Josefin Landgård, grundare av Kry och numer vd på Mantle.

Ämnena var allt från att ena startup-Europa, vägen tillbaka till tillväxt efter tuffare tider samt nordiskt ledarskap och entreprenörskap.

– Jag tror att vi har potentialen att få fram nästa stora bolag med stor global impact, och att USA kommer att komma hit, i stället för tvärtom, sa Sophia Bendz i sitt samtal tillsammans med Josefin Landgård och den finländske företagsledaren Ilkka Paananen, vd för Supercell.

Panelen diskuterade också att entreprenörer i dag är bättre rustade än för tio är sedan.

– Det finns mycket mer kunskap som är tillgänglig i dag kring att bygga bolag. I dag ser vi också fler entreprenörer som vågar tänka stort från början. Det handlar inte om att bygga ett stort bolag utan att skapa ett världsledande bolag. Det är en utveckling som jag gillar, sa Josefin Landgård.

Det finns också en tydlig trend kring att många som haft ledande roller på de stora svenska techbolagen börjar engagera sig i startupvärlden. Sophia Bendz tycker att “öppendörr-modellen” som hon upplevde på Spotify från bland annat Daniel Ek är ett vinnande nordiskt ledarskapskoncept som ger medarbetare möjlighet att växa och åstadkomma mer än vad de föreställt sig.

– Vi är bra att bygga bolag i Noden och Sverige men vi behöver skapa bättre förutsättningar för att techbolag ska kunna anställa talanger från hela världen och förenkla optionsreglerna, sa Sophia Bendz.

Panelen diskuterade också kring hur nordiska entreprenörer blivit allt mer värderingsdrivna och fokuserar på att lösa vår tids stora utmaningar. Detta gick hand i hand med flera teman som gick på scenerna under dagen: cirkularitet och hållbarhet. Något som syntes på många av de utställande bolagen på plats. Men även på flera av rubrikerna för samtalen på scenerna med namn som “cirkulär ekonomi och att förändra konsumentbeteenden” samt “netto noll-investering”.


Techarenan News är på plats på Slush 2022 för att bevaka trender och de senaste nyheterna i det nordiska tech-ekosystemet.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.