Det är nästa steg för finska Gubbe efter Sverige-lanseringen: “Vi för väldigt bra samtal”

De erbjuder besök för personer i äldrevården. Ett drygt år efter lanseringen i Sverige vill finska bolaget Gubbe nu ta nästa steg på marknaden: “Vi för väldigt bra samtal med kommuner i Stockholm”, säger medgrundaren Meri-Tuuli Laaksonen.

Under 2021 lanserades seniortjänsten Gubbe i Sverige. Bolaget vill avhjälpa äldrevården genom att erbjuda besök till äldre personer i vården eller hemma, ofta från unga och studenter.

Under en pratstund på Slush 2022 i Helsingfors berättar bolaget för Techarenan News om det dryga året i Sverige:

– Det som vi har lärt oss är att det är ett land med liknande problem som Finland när det gäller vården. Det saknas sjuksköterskor och vi behöver en annan pool av människor som kan möjliggöra för äldre att bo hemma, säger Meri-Tuuli Laaksonen som grundade Gubbe 2018 tillsammans med vd:n Sandra Lounamaa.

Bolaget har sedan starten fått över 50 000 ansökningar och anställer och utbildar unga personer i grundläggande vårduppgifter.

Nästa steg i Sverige för Gubbe

En skillnad som Gubbe märkt på den svenska marknaden är att man är mer öppen för outbildad personal i äldrevården jämfört med i Finland. Det har gjort att bolaget nu börjat kika på en b2b-modell och rikta sig mot offentlig sektor i Sverige och specifikt Stockholm.

– Vi för just nu väldigt bra samtal med kommuner runt om i Stockholm. Under åren har vi hjälpt tusentals genom b2c, men nu hoppas vi att detta är vägen fram för att hjälpa vården ännu mer, säger Meri-Tuuli Laaksonen.

Vad är storyn bakom namnet Gubbe?

– Den är lång och konstig, men kort ville vi ha något som var kul och lätt att komma ihåg. Vi gillade sättet som ni i Sverige använder “gubbe” på där det även kan vara ett sätt för att uttrycka kärlek till närstående, som i “lilla gubben”.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.