Bygger vindkraftverk i vattnet – får 50 miljoner från Energimyndigheten

Seatwirls vindkraftverk. Foto: Press.

Seatwirl från Göteborg beviljas finansiering från staten för ett pilotprojekt i Norge.

Bolaget grundades 2012 och har utvecklat och patenterat en unik typ av vindkraftverk med vertikal axel som monteras i vatten.

Fördelarna enligt bolaget ska vara högre bärkraftighet, enklare underhåll och lägre kostnader.

Nu har bolaget vunnit en utlysning om stöd för ett pilotprojekt inom energi- och klimatomställning från Energimyndigheten på 50,4 miljoner kronor. projektet är ett vindkraftverk i Norge som ska bli en viktig referenspunkt för Seatwirl.

“Vi vinner det här stödet efter en utvärdering som har varit mycket gedigen. Energimyndigheten har stor expertis och erkänt höga krav för att bevilja stöd. De har nagelfarit vår ansökan, teknik och marknadspotential i omgångar och att vi beviljas stödet är en kvalitetsstämpel och ett kvitto över att vi är på rätt väg. Jag är både glad och stolt över vår insats i den här processen”, säger Seatwirls vd Peter Laurits i ett pressmeddelande.

Bolaget är sedan 2016 noterat på Nasdaq First North och har sedan tidigare fått investering från bland annat GU Ventures och Almi invest.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.