BudID släpper ny tjänst för snabbare bostadsaffär: “Otroligt stolta”

Sohel och Hassan Sultan, grundarna av techbolaget BudID. Foto: Press.

Techbolaget BudID – som samlar alla parter i en bostadsaffär – släpper en ny tjänst som möjliggör för potentiella köpare att få ett så kallat förhandsbesked för bolån redan under budgivningen på den specifika bostaden.

2020 släppte BudID sin första tjänst kallad “identifierad budgivning” som kopplar ihop alla parter i en bostadsaffär på samma ställe och möjliggör för köpare att, till exempel, få lånelöften verifierade av sin bank.

Hälften av Sveriges mäklare har i dag tillgång till tjänsten och flertalet banker är uppkopplade, bland annat storbanken Nordea.

Nu släpper bolaget en ny tjänst i samarbete med Skandiabanken för göra bostadsaffären både snabbare och säkrare. Den nya tjänsten, som drivits i ett pilotprojekt med banken under våren, innebär att kunder kommer kunna få ett så kallat förhandsbesked för bolån redan under budgivningen.

Banken får alltså möjlighet att titta på den specifika bostaden som den potentiella köparen budar på och redan där ge besked om bolån. Något som i nästa steg snabbar på kontraktsskrivningen.

“Dessutom bidrar tjänsten till kortade handläggningstider och bättre informationsflöde inom banken, vilket är positivt för både våra kunder och för oss”, säger Johanna Cerwall, vd för Skandiabanken, i ett pressmeddelande.

Siktar på etablering i Norden

Där kommenterar även Hassan Sultan, vd och medgrundare i BudID, samarbetet:

“Vi är otroligt stolta över att vår vision att förbättra kundupplevelsen för bostadsköpare nu har blivit verklighet då både fastighetsmäklare och banker har förstått kundvärdet i våra lösningar. I dag har över 50% av alla fastighetsmäklare tillgång till BudID-tjänsten för att identifiera spekulanter vid budgivningen samt att bevisa att man som bostadsköpare har ett giltigt lånelöfte. Bankerna kan genom våra tjänster vara i dialog med kunden under hela bostadsresan och effektivisera handläggningen av bolåneprocessen”.

BudID grundades 2017 av bröderna Hassan och Sohel Sultan. Under 2023 räknar de nu med att fler banker kommer att kopplas på deras system, och bolaget planerar för en nordisk etablering.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.