Northwhistle ger sig in i visselblåsar-racet: ”Sista kvartalet har det bara rasslat till”

Teamet bakom Northwhistle och plattformen. Foto: Press.

Nästa år utökas EU:s direktiv kring visselblåsning inom företag. Något som ger upp emot 250 000 nya potentiella kunder för tjänster och verktyg inom ämnet. En av dem som är med i jakten om marknadsandelarna är svenska Norhtwhistle.

Sedan slutet av 2021 gäller EU:s nya visselblåsar-direktiv. Det innebär att alla offentliga arbetsgivare med fler än 50 anställda och privata arbetsgivare med fler än 249 anställda ska ha kanaler för att larma om missförhållanden på en arbetsplats. Både via text och röst.

Men direktiven stramas successivt åt och under 2023 krävs även att privata bolag med över 50 anställda har sina rapporteringskanaler på plats. Utvecklingen gör att det poppat upp en hel del nya aktörer med fokus på en ökande kundpool.

– Konservativt räknat i EU får vi 250 000 potentiella kunder att nå ut till. Några av våra konkurrenter räknar till 400 000 nya kunder, säger Iman Pouya, vd och grundare av företagsgruppen Nebulr som står bakom Northwhistle, en av utmanarna i segmentet.

Tydlig produktstrategi

Nebulrs strategi är att snabbt utveckla B2B SaaS-produkter och ta de till en bred marknad på sex månader. Målet är att inom något år ha släppt fem produkter som vardera omsätter 50 miljoner kronor. Visselblåsartjänsten Northwhistle är bolaget tredje produkt och plattformen släpptes till marknaden i slutet av 2021.

Sedan dess har kunder som Airmee och Mindler nappat och tjänsten används i dag i 10 länder i Europa. Den senaste tiden har intresset bara fortsatt att öka.

– Det sista kvartalet här har det bara rasslat till. Vi har fyrdubblat våra inbounds och när vi tidigare kunde ha två nya kunder i månaden, kan vi nu räkna in tre nya på en dag ibland, säger Iman Pouya.

Bolaget har i dag fem personer som jobbar dedikerat med Northwhistle, men i slutet av 2022 räknar Iman Pouya med att öka upp till 15 för att sedan knoppa av produkten till ett eget bolag.

Hur skiljer ni er från andra aktörer?

– Många tittar bara på bolagsperspektivet, men det är en grej att ha en visselblåsarlösning på plats, men när väl det första ärendet droppar in så ska det vara hanterbart och säkert.

På det sistnämnda har Northwhistle lagt ner mycket kraft enligt Iman Pouya. Eventuella visselblåsare behöver inte logga in med användarnamn eller lösenord som kan kopplas till person, all metadata från uppladdade dokument tas bort och lämnas rapport via röst och telefon, anonymiserar verktyget visselblåsarens röst och telefonnummer automatiskt.

Olika tolkningar av direktivet

En annan viktig bit i det hela är att direktivet tolkas på olika sätt i EU:s 27 länder. Vissa har inte ens implementerat den som lag ännu. Det gör att bolag och organisationer med närvaro på flera marknader måste förhålla sig till visselblåsning på olika sätt. Något som Northwhistle vill lösa.

– Vi håller dig compliant och uppdaterad efter det som gäller i de olika länderna. Precis lika enkelt som att din telefon uppdateras automatiskt, säger Iman Pouya.

Hur ser kunskapen hos bolagen ut, och behöver man ha koll?

– Inte om man bara vill möta lagen. Men ett visselblåsarverktyg kan, förutom att få dina medarbetare att känna sig trygga, bidra till en bättre och sundare företagskultur. De större bolagen har oftast bra koll på vad som gäller, men i de med 50–250 anställda kan det variera.

Målet för Northwhistle är att bli en stark plattform för visselblåsning i flertalet EU-länder, men på lång sikt ser Iman Pouya fler möjligheter när det kommer till andra EU-direktiv som kan bli aktuella i framtiden. Bland annat inom ESG och supply chain-hantering. –Vi vill bli go to-bolaget för compliance. Anta att vi har ett antal EU-direktiv som på samma sätt som visselblåsning ska implementeras i varje land. Kan vi bli bryggan mellan direktiven och nyanserna som finns i de olika länderna, då har vi lyckats, säger han.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.