Scania lanserar ny fond – 2 miljarder för att binda samman startups med storbolag

Scania lanserar sin andra VC-fond. Foto: Wikimedia Commons.

Efter sin första riskkapitalfond, Scania Growth Capital I, lanserar bolaget nu sin andra fond om 2 miljarder kronor med fokus på företag och entreprenörer inom B2B.

2016 lanserades Scania Growth Capital I som under åren gjort nio investeringar. Bland annat i den tyska logistik- och fraktbolaget, och numera enhörning, Sennder GmBH.

Nu lanserar Scania sin andra fond, med namnet Scania Growth Capital II. Fonden har en kapitalbas på 2 miljarder kronor och kommer att ha fokus på B2B-affärer inom mjukvara, produkter, lösningar och tjänster inom mobilitet, uppkoppling, autonomi, elektrifiering och hållbarhet.

“Efter framgångarna med Scania Growth Capital I vill vi fortsätta att satsa på det här lyckade initiativet. Insikter i områden som ligger utanför vår kärnverksamhet är värdefulla för Scania. Att samarbeta med innovativa tech-företag, är en nyckel för att lyckas, speciellt i denna dynamiska tid som kräver nya sätt att arbeta på vår marknad”, säger Scanias vd och koncernchef Christian Levin, i ett pressmeddelande.

Liksom den första fonden kommer hanteringen att drivas av East Hill Equity, ett management-bolag med lång erfarenhet av VC-investeringar inom just B2B.

“Scania har mycket att vinna på att samarbeta med mindre företag och initiativ som har potential att stötta vår fortsatta utveckling och tillväxt. Vi har även sett att riskbolag kan behöva vår djupa och breda kunskap om industrin”, kommenterar Gustaf Sundell, Executive Vice President and Head of Mobility Solutions, Scania.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.