Doldisens resa – från skalbart svenskt SaaS-bolag till förarsätet internationellt: ”Blev starkare över en natt”

ComplyLogs vd Richard Waller.

Genom nya ägare, i form av Europas största börs, tog sig svenska ComplyLog ut internationellt. Något som givit stora fördelar i allt från rekrytering till produktivitet: ”Vi är ett bra case på att hitta en ägare som kan ta bolaget till nästa nivå”, säger ComplyLogs vd Richard Waller.

Som SaaS-bolag är det viktigt att tänka globalt från dag 1. Men vägarna ut internationellt kan vara snåriga och se ut på lite olika sätt.

För ComplyLog, ett av Sveriges mest lönsamma SaaS-bolag, var resan annorlunda. Men gav resultat direkt.

Företaget grundades 2016 av jurister som ett direkt svar på en ny EU-förordning gällande marknadsmissbruk, förkortat MAR. Därefter har de byggt flera produkter för att automatisera företags processer när det kommer till att efterleva finansiella regelverk.

2018 köptes bolaget upp av Euronext, som är Europas största aktiebörs med verksamhet i Frankrike, Nederländerna, Storbritannien, Irland, Belgien, Portugal, Norge och Italien. Sedan uppköpet är ComplyLog integrerat i Euronext Corporate Services, ett helägt dotterbolag till Euronext, med mer än 4 000 företag i 25 länder som använder deras tjänster och lösningar.

– Det var en ägare som fick oss att bli starkare över en natt. Det har skapat en infrastruktur för oss med potentiella synergieffekter, och givit oss en trygghet i ryggen som gör att vi kan investera i nya roller och produktutveckling för att vara redo för platsen vi tror att bolaget kommer vara på om några år, säger Richard Waller som klev in som vd i ComplyLog under 2022.

Kontinuitet över hela året

Det har även inneburit strukturell stabilitet. Något som svenskbaserade bolag vanligtvis brottas med.

– Det ger oss en kontinuitet över hela året. Vi behöver inte stänga ner över industrisommaren i Sverige, och går det sämre på en marknad så går det oftast bättre på en annan, lägger Richard Waller till.

Även om värderingarna och investerat kapital minskat den senaste tiden är SaaS-marknaden fortsatt populär. Richard Waller ser otaliga exempel på skalbara svenska SaaS-bolag med global potential, men att det ofta faller i strategin för internationalisering.

– Verkar man i en lite mindre region har man färre schack-drag att göra. Man kan också bli hämmad av en stark hemmamarknad som gör att man förlitar sig på gamla sanningar. SaaS-bolag måste våga bryta ny mark och redan tidigt i produktutvecklingen skaffa kunder för att växa in i nya marknader. Det är lätt att sitta innanför fyra väggar och innovera, men den processen brukar sällan stämma överens med verkligheten. Man måste in i marknaden. Det kan vara lite kostsamt, men den alternativa kostnaden att förlora marknaden är ännu större.

Fördelar med rekrytering

En tredje fördel som kommit med det nya ägarskapet är rekrytering av ny kompetens. Dels eftersom Euronext är ett starkt och välkänt varumärke på de olika marknaderna, dels för att ComplyLog får tillgång till en talangbas med olika typer av arbetskultur.

– Generellt tror jag att man är lite mer bortskämd i Sverige. Vi har kommit längre i att hitta ett sätt att prioritera sig själv, vilket på många sätt för gott med sig. Men i andra delar av Europa är det tydligt att man är dedikerad till att vara i bolagets tjänst, säger Richard Waller och utvecklar:

– Det behöver inte vara dåligt och något negativt. Alla vill ju ha dedikerad personal och vill man vara ett bolag som är ledande i sin bransch så behöver man jobba mycket och hårt. Vi försöker verkligen skapa en bra kultur på ComplyLog där man känner sig delaktig i vart bolaget är på väg och att man känner sig hörd och sedd.

Hitta en partner som leder till synergi

Men hur hamnar man egentligen i samma sits som ComplyLog? Alla svenska SaaS-bolag kan ju knappast ha Europas största aktiebörs som ägare. Enligt Richard Waller behöver först grunderna vara på plats. Produkterna ska såklart vara skalbara och bolaget ”true SaaS”, alltså att produkten inte behöver anpassas och ändras beroende på kund och marknad.

– Om man gör det bra så kommer man ju bli approcherad, så är det ju bara. Och då gäller det att man har koll på vad som är bäst för bolaget och var man vill. Jag tycker det är extra kul med de SaaS-bolag som hittar en ägare eller partner som leder till synergieffekter och inte bara handlar om pengar, utan som förbättrar ditt nätverk och din produkt.

– I slutändan handlar det nästan alltid om tajmingen. Du behöver vara bra tajmad med dina produkter och ta beslut tidigt som gör att man inte hamnar på en dålig plats flera år senare.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.