Baseras på 70 års forskning – Assessio hjälper Sveriges främsta företag att rekrytera rätt

Assessio har hjälpt bolag rekrytera rätt sedan 50-talet. Johan Masironi är nytillträdd vd. Foto: Press.

Nya digitala verktyg fortsätter att revolutionera HR- och rekryteringsbranschen. Men forskningen bakom är har funnits länge, något som svenska Assessio vet allt om. I närmare 70 år har de utvecklat arbetspsykologiska tester som nu ligger till grund för deras plattform och vision om ”zero talent waste”.

Att hitta, behålla och utveckla talang är några av de största utmaningarna som företag, i alla storlekar, brottas med i dag.

För att underlätta arbetet finns en rad lösningar och verktyg inom segmentet HR-tech, och nya aktörer fortsätter att dyka upp.

Ett bolag i segmentet som däremot funnits långt längre än själva termen ”HR-tech” är svenska Assessio. Bolaget grundades redan på 50-talet och har sedan dess tagit fram tester rotade i de senaste rönen inom arbetspsykologi.

– Inom världen kring psykologi finns lång kännedom om att vi är ledande inom det här området. Men det som hänt de senaste åren är att fler företag och roller börjat möta de här verktygen, och för dem blir det en överraskning att det finns så lång erfarenhet, säger Johan Masironi, nytillträdd vd i Assessio-gruppen.

Är med i hela HR-resan

I dag är de Nordens ledande e-assessmentbolag med en nylanserad plattformslösning som kort beskrivet hjälper företag att rekrytera rätt och effektivt samt ta vara på och utveckla sina befintliga talangresurser.

Fokus ligger på det som kallas ”people data”, alltså processen att samla in och analysera data från exempelvis kandidater eller nuvarande medarbetare för att kunna fatta bättre beslut. Konkret handlar det om data kopplat till människors personlighet, potential och motivation.  

– Vår plattform ökar drastiskt chansen att hitta rätt person och samtidigt hjälper vi jobbsökande att matchas mot ett jobb där de har de bästa förutsättningarna att bli framgångsrika. Efter en framgångsrik rekrytering möjliggör vår plattform sedan för våra kunder att jobba vidare med den insamlade datan för att hjälpa medarbetarna att utvecklas både kortsiktigt och långsiktigt, säger Johan Masironi.

Förutom er erfarenhet, vad skiljer er från andra bolag inom segmentet?

– Vår styrka är att vår plattform inte stannar vid att hjälpa bolag att fatta bättre rekryteringsbeslut. Med hjälp av våra assessments så kan du exempelvis jobba med teamutveckling, mäta effektiviteten hos ledare, identifiera vem som har potential att bli ledare i framtiden och ta reda på vad som motiverar dina medarbetare. Vi har ett holistiskt sätt att se på people data.

Växer globalt genom uppköp

Assessios mål är att bli marknadsledande i Europa och på sikt även globalt. Bland annat via en ”buy and build-strategi” där de förvärvar mjukvarubolag som kan komplettera Assessios plattform och som har samma vetenskapliga förankring i sin verksamhet.

Efter ett första förvärv på den nederländska marknaden 2019 förvärvades ytterligare ett bolag från Nederländerna samt ett från Danmark i fjol.

– Alla bolag, oavsett land och storlek, behöver göra rätt när det kommer till att matcha sin organisation och kultur med nuvarande och framtida medarbetare. Det gör att det inte finns någon geografisk gräns för var vår produkt är relevant. Vi har redan idag återförsäljare av våra produkter på världens alla kontinenter förutom Antarktis. Att vi i dagsläget väljer att satsa på att bli framgångsrika i norra Europa handlar främst om fokus, säger Johan Masironi.

Vilka är era största utmaningar?

– Vi har så många saker som vi skulle kunna springa på. Till exempel geografisk expansion utanför Europa. Nyckeln för oss blir att fortsätta vara fokuserade och orka välja och välja bort.

Var befinner sig HR-tech om fem år och vilken position har Assessio då?

– Idag har organisationer separata processer för att mäta delar som rekrytering, engagemang, utveckling och ledarpotential. För att på riktigt kunna skala upp sättet vi jobbar med HR på så måste fler av våra processer börja mätas på ett mer integrerat sätt. Assessios bidrag i allt det här är att hjälpa bolag att jobba mer integrerat och långsiktigt med just people data. Om fem år är Assessio marknadsledande i Europa och om tio år är vi ledande globalt inom vårt område.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.