Från IT-bubbla och Spotifys första kontor till störst i San Francisco – nu vill Artur Bergman göra digitaliseringen möjlig globalt

Artur Bergman lämnade Sverige 2002. 20 år senare är han grundaren bakom Fastly, en av USA:s största molntjänstutmanare. Foto: Press.

2002 lämnade han Sverige för att göra tech-karriär internationellt. 20 år senare har Artur Bergman byggt upp miljardbolaget Fastly, som nu vill ta sina molntjänster globalt. I en stor intervju med Techarenan News pratar han om trender i branschen, varför han inte vill tillbaka till gulderan för startups och framtiden för det svenska tech-undret.

”Berätta lite om vem du är, bolaget och vad ni gör?”

Det är min första fråga som når genom skärmen och de åtta timmar tidsskillnad mellan Stockholm och västra USA.

På andra sidan, i ett morgonsusande kontorslandskap i Denver, Colorado sitter Artur Bergman och gör tummen upp. Han är grundaren bakom Fastly, en av världens största utmanare till de traditionella molnjättarna, värderat till mångmiljardbelopp.

Men Artur Bergman tar det från början:

– Jag heter Artur Bergman, är född och uppvuxen i Stockholm, 2002 flyttade jag till London och 2005 till San Fransisco. 2011 grundades Fastly för att göra interaktiva webbsidor snabbare. Vi växte snabbt och 2019 blev vi publika.

Det är en snabb och effektiv genomgång av en karriär som på många sätt är mycket mer innehållsrik och unik än så.

Enda tech-jobben fanns på Ericsson

Efter att ha startat och arbetat i ett antal startups på 90-talet lämnade han Sverige några år efter att it-bubblan spruckit. Det svenska tech-undret hade ännu inte riktigt kommit i gång och de jobb som fanns var inget som lockade.

– Många av mina vänner och tidigare arbetskamrater blev antingen konsulter eller började jobba på Ericsson, och det var inte för mig, säger Artur Bergman.

I stället gick flyttlasset till London och några år senare alltså till den amerikanska västkusten. Först på bloggplattformen Six Apart och därefter på Wikia, uppslagsverk-sajten som i dag heter Fandom och som startades av Wikipedia-grundaren Jimmy Wales.

Under åren på Wikia föddes tekniken som skulle ligga till grund för Fastly, men Arthur Bergman hade lovat grundaren att stanna i fyra år, och fick vänta till 2011 innan bolaget kunde sjösättas.

En jätte bakom kulisserna

Bolagets verksamhet sker i mångt och mycket i det dolda. Men kort beskrivet är de länken mellan ett företags digitala innehåll och dess användare. Fastlys molntjänster möjliggör snabba laddningstider genom att skapa en cache, en ögonblickskopia, av företagets sajter.

Det hela bygger på bolagets CDN, Content Delivery Network, med servrar över hela världen som gör att det inte spelar någon roll var en användare befinner sig när denne konsumerar ett specifikt innehåll hos ett specifikt företag.

Till en början inriktade sig Fastly mot mjukvarubolag, men har under åren byggt på med kunder inom video- och musikstreaming och på senare år inom säkerhet och compliance.

Under coronapandemin växte Fastly rejält och nådde sin högsta värdering på börsen med 15 miljarder dollar. Därefter har bolaget, likt hela marknaden, sett en kraftig nedgång och laddar nu om för att återhämta sig.

– Som bolag är vi en tonåring just nu. Vi har visat att vi kunde växa snabbt och fick stora globala kunder. Nästa steg är att fortsätta växa och göra plattformen tillgänglig för alla, säger Artur Bergman som 2020 klev av vd-stolen och nu titulerar sig som chefsarkitekt.

Artur Bergman minns gulderan för startups med värme, men vill inte tillbaka dit. Foto: Press.

Fick sitta på Spotifys första kontor

En del i nysatsningen är att etablera sig brett på den svenska marknaden som Artur Bergman, trots två decennier utomlands, inte har släppt kollen på.

– Sverige har länge varit en viktig marknad för oss. Likt andra mindre länder måste svenska företag tänka globalt från dag 1.

En av Fastlys första stora kunder i Sverige var Spotify. Och även om han lämnade landet innan det svenska techundret kom i gång på allvar, är det ett bolag som Artur Bergman följt på mycket nära håll redan från starten.

– När jag var hemma på besök i Sverige under mina första år utomlands fick jag låna en plats på Spotifys första kontor i Stockholm. Man märkte direkt att de hade något stort på gång och jag har alltid imponerats av vad de gör.

Ångrar du att du lämnade innan techundret startade i Sverige?

– Nej, jag har alltid haft svårt att hantera svensk vinter (skratt).

Hur var stämningen i den eran?

– Ingen visste riktigt vart vi var på väg, och det var kul. Det var mindre på spel och lättare att ta större risker. Något som är sant för startups även i dag, men så var hela techindustrin då. Vi hade väldigt roligt, men många av idéerna var alldeles för tidiga.

Vad är den stora skillnaden nu?

– We’re no longer the underdog. Det var mycket enklare att göra nya saker när ingen brydde sig. Men jag vill inte tillbaka till den tiden. Internetsektorns betydelse i dag är ett tecken på hur viktig vår bransch är, och jag är hellre viktig än oviktig, säger Artur Bergman.

“Bästa sättet att motverka digitala klyftor”

Förutom en ”braindrain” till cryptobranschen och en annalkande tech-vinter ser han positivt på framtiden inom techsfären. Genom åren har han pratat mycket om vikten av en snällare och mer öppen digital värld.

Ett av Fastlys bidrag där är ett program som heter Fast Forward som inriktar sig på att få digitaliseringen att växa i länder och regioner utan sofistikerad digital infrastruktur.

– Digitala klyftor är även problem som även finns inom digitaliserade länder och som tydligt visar på socioekonomiska och geografiska orättvisor. Vi tror att det bästa sättet att vinna är att göra marknaden större, och det är det vi kommer att fokusera på.

Och slutligen, det svenska tech-undret, kan det fortsätta?

– Jag tror att allt det som gjorde Spotify och den generationen möjlig, fortfarande finns kvar. Något som gör att jag hoppas den maskinen fortsatt kommer att mata fram nya framgångsrika företag och idéer.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.