Shopify: ”Norden fortsätter att producera fantastiska och innovativa varumärken”

Shimona Mehta, chef för Shopify Europa, Mellanöstern och Afrika, ser Norden och den svenska marknaden som en av sina snabbast växande. Foto: Riikka Vaahtera.

Trots ekonomisk nedgång verkar köpkraften hos svenska konsumenter fortfarande vara stark. Enligt e-handelsjätten Shopify är mycket till följd av det välfungerande ekosystemet av företag och entreprenörer: ”Norden har varit vår snabbast växande marknad”, säger Shimona Mehta Europachef på Shopify.

I en undersökning inför Black Friday och Cyber Monday uppgav merparten av svenska konsumenter att de var villiga att spendera lika mycket eller mer jämfört med året innan.

Undersökningen gjordes av det globala e-handelsbolaget Shopify som har unika insikter om onlinehandeln runt om i världen. Trenden är unik i en värld som ser tyngre ekonomiska tider och konsumenter som håller hårdare i pengarna.

Men även om det inte är någon större skillnad på entreprenörer här och någon annanstans i världen finns en stark tradition.

– Grundare är grundare oavsett var de kommer ifrån. Men ända sedan vi började kliva in på nya marknader har Norden varit den snabbast växande för oss, säger Shimona Mehta, chef för företagets verksamhet i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Framgångar med svenska bolag

Shopify erbjuder verktyg och tjänster för allt inom ett bolags e-handel. Sedan ett antal år sedan har de närvaro på den svenska marknaden med e-handelsuppstickare som Under Your Skin, CDLP och H&M:s prenumerationstjänst Singular Society.

Enligt bolaget själva är en av anledningarna till framgången på den nordiska marknaden att en del av deras plattform är optimerad för internationell expansion. Något som är fokus från dag 1 för många svenska startups.

– Vi vet att man på ett naturligt sätt måste vara internationell som aktör i Norden. Om vi kan ge dem verktygen för att göra en bra internationalisering får de mer tid och resurser att lägga på sina produkter och kundrelationer, säger Shimona Mehta.

Kalsongbolaget CDLP och grundarna Andreas Palm och Christian Larsson är några som använt sig av Shopify. Foto: Press.

Pandemin gav inbyggd motståndskraft

I pandemins avklingande har också e-handeln sjunkit. Inte bara på grund av den nedåtpekande ekonomin, utan också för att e-handeln återigen fått konkurrens av fysisk handel och upplevelsekonsumption som kommit i gång igen.

Men enligt Shopify gav åren med pandemi en inbyggd motståndskraft hos bolagen.

– Den motståndskraften har börjat synas även nu och vi ser hur handlare börjar anpassa sig till konsumenternas nya köpbeteende, säger Shimona Mehta.

Dessutom finns ingen motsättning i online eller fysisk handel. Under tredje kvartalet i år ökade butikshandeln hos Shopifys kunder med 35 procent jämfört med samma period förra året.

Samtidigt prövade 150 miljoner människor e-handel för första gången under 2020 och i Sverige gör 70 procent av befolkningen fortfarande minst ett onlineköp varje månad.

– Jag hoppas att vi kommer sluta prata om det som kallas ”omnichannel” snart. Det är ”retail everywhere” som räknas. Många frågar ofta mig om det är butik eller online som gäller, och jag svarar alltid att det är båda. Det är alltid ”och” inte ”eller”, säger Shimona Mehta.

“Möjligheterna inom Web3 är oändliga”

Förutom än mer medvetna och hållbarhetssökande konsumenter ser Shopify att de stora trenderna för handlare handlar om att bygga mer personlig kontakt med sina kunder. Ofta genom det som kallas Social Commerce, alltså försäljning i sociala kanaler, som fyrdubblats i år jämfört med i fjol.

En annan trend som Shopify tittar mycket på är Web3 och NFT:s, och hur fenomenen kan användas för att bygga starka relationer med sina kunder.

– Det kan vara att möjliggöra tidig åtkomst till rabatter och erbjudanden eller smygtittar på nya lanseringar. Vi ser att företag experimenterar mycket i det här området och jag förväntar mig att det bara kommer att fortsätta, säger Shimona Mehta.

Är det något som är viktigt att företag hoppar på redan nu?

– Absolut. Se bara på de företag som varit sena med att digitaliseras. De har tappat och var till exempel dåligt förberedda på pandemins effekter. Det kommer vara samma här. Jag förstår att många ifrågasätter något som man inte helt kan se vidden av. Men möjligheterna inom Web3 är oändliga.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.