Skada avslutade alpina drömmen – då packade Ida, 26, väskorna och gav sig in i tech-världen i San Francisco

Ida Ström tog sitt pick och pack och flyttade till San Francisco där Twitters huvudkontor var en av hennes första arbetsplatser. Foto: Shutterstock/Privat.

En ryggskada avslutade skidkarriären innan den hann börja. Men Ida Ström, 26, satte snart upp nya mål: En tech-karriär i branschens självaste epicentrum på den amerikanska västkusten. ”Det är svårt att tänka sig hur det är innan man upplever det”.

Från Åres skidgymnasium till Twitters huvudkontor i San Francisco och en karriär inom tech som senior produktdesigner.

Det är 26-åriga Ida Ströms reas i extremt komprimerad form. Men vi tar det från början:

Redan under tiden på skidgymnasiet visade sig entreprenören i Ida Ström. När en ländryggsskada plötsligt satte stopp för allt tävlande gick hon i stället all in på sitt och en klasskompis UF-företag. Ett digitalt magasin med fokus på kvinnor i alpinsporten, något som tog dem till EM i ung företagsamhet.

– Det kickade igång hela intresset för startup- och tech-världen och fick mig att känna att jag kunde bygga något eget, säger Ida Ström.

Till en början var planen att plugga reklam och strategisk kommunikation på Berghs. Men av en slump såg hon programmet i digital produktdesign.

– Det lät väldigt spännande, men också läskigt eftersom jag inte kunde något om det. Men när jag började studera ämnet så upptäckte jag hur mycket som ligger bakom och att det taggade i många av mina intressen som strategi, konst, entreprenörskap och teknik överlag.

Från frilans till Twitters huvudkontor

Via ett utbyte med skolan hamnade hon i San Francisco och det var där hon bestämde sig: Hon skulle flytta hit.

Det började med frilans på ett mindre fintech-bolag, sedan en praktikplats på Twitters huvudkontor och därefter det första fasta jobbet på ett telemedicinbolag. Närmare fem år efter flytten till USA blev hon sedan ”headhuntad” till fintech-bolaget Mercury som senior produktdesigner.

– Jag var taggad att få bo någon annanstans, se världen och se vad jag kunde lära mig av det. Det har lett till att jag nu har fått testa på allt från den riktiga startup-världen, med jobb tidiga morgnar till sena kvällar, till den enorma storleken på en tech-jätte som Twitter, säger Ida Ström.

Trenden: Lockar talang med udda metoder

Förutom mängden kapital i amerikanska startups jämfört med svenska, och takten som bolag kan gå från 0 till 100 i, upplever Ida Ström en tydlig skillnad i alla de annorlunda förmånerna som företag lockar talang med.

– Det kanske även händer på svenska bolag, men här är det mer etablerat. Jag har en del kompisar som har allt från betalda telefoner till en månadsvis bokbudget.

Finns det några fördelar med att komma från en svensk bolagsmentalitet?

– Ja, dels så tror jag att man har en bra bild av den svenska tech-scenen här borta och man ser upp till många svenska tech-bolag. Sedan tror jag man på senare år börjat sträva mer efter en svensk modell med föräldraledighet och plattare organisationer.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Den senaste tiden jobbar jag mestadels hemifrån. Den största delen av mitt team sitter på östkusten. Den första delen av dagen är oftast möten med programmerare, produktchefer och kundtjänst. På eftermiddagarna bockar jag ofta upp tid för att sketcha på idéer och design.

Vilka är de stora trenderna inom produktdesign?

– Något som börjat hända här är att man insett hur stor roll produktdesign har. Man har börjat bryta den här dynamiken med att chefen kommer på en idé och skickar det till en designer som skickar det vidare till en utvecklare. I stället är alla mer involverade i alla led.

Hur ser din plan ut framöver?

– Just nu trivs jag bra här och vill fortsätta utvecklas. Så länge jag gör det så vill jag vara kvar. Men jag känner inte att jag måste vara kvar i San Francisco för att jobba på tech-bolag. Däremot älskar jag staden och väntar lite på den här känslan av att vilja se världen som jag hade när jag flyttade hit.


Fem snabba med Ida Ström:

Det bästa med San Francisco?

– Människorna.

Det sämsta?

– De socioekonomiska splittringarna.

Vad saknar du mest med Sverige?

– Min familj.

Vilken av alla fördomar om SanFran och Silicon Valley stämmer mest?

– Att alla älskar att jobba.

Vad har folk för fördomar om den svenska tech-scenen?

– Att vi är på semester hela tiden.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.