Kjell A Nordström: ”Om pandemin var en tidsmaskin blev kriget ett ’red pill’ för världen”

Kjell A Nordström, författare och forskare, menar att Rysslands krig mot Ukraina blev ett “red pill”, alltså ett uppvaknande för världen. Foto: Tommy Fondelius.

En urspårad globalisering, oligoner i stället för regioner och ”donut-städer”. Det är bara några av många trender som författaren och forskaren Kjell A Nordström ser på sin horisont. Här delar han även med sig av sina bästa tips till nystartade bolag i dag.

En framtidsspanare av rang. I mer än 20 år har Kjell A Nordström spottat ur sig teorier och förutsägelser om hur vi och världen påverkas av det som händer omkring oss. Något som han fortsätter med även under denna intervju som gjordes under 2022.

När vi träffas är han långtidsboende på hotell i centrala Stockholm medan hans bostad på Djurgården renoveras. Ett fenomen som blev lite av en trend under pandemin, och det är också där vårt samtal inleds: Vilka tendenser ser han i en postcovid-värld?

– Det är tre saker som är tydliga och samtidigt inramade av en fjärde och vi kan börja bakifrån, säger Kjell A Nordström och refererar till den bok som han och Per Schlingmann släppte i början av 2021: ”Corona Express – En liten bok om världen efter pandemin”.

Pandemi och krig: tidsmaskin och uppvaknande

Den fjärde är att pandemin verkar varit en tidsmaskin. Den tillförde inget nytt, enligt författarna. Det var beteenden som fanns sedan tidigare, men som skyndades på ordentligt.

Den tredje och andra tendensen är kopplat till hur vi människor lever våra liv och var vi lever dem. Våra städer töms i mitten och blir det som Kjell A Nordström kallar för ”donut cities” där människor lever sina liv i mindre ”byar” i den stora staden.

Den första trenden är kanske den som har störst påverkan i ett makroperspektiv och handlar om en globalisering som har spårat ur.

– Vi kommer få en värld som består av det vi kallar ”oligoner”, efter de ryska oligarkerna, i stället för regioner. En värld som håller på att disintegrera där olika länder och stater samlas under olika ideologiska paraplyer. Om covid var en tidsmaskin för värden så var Rysslands krig mot Ukraina ett ”red pill”. Vi såg helt plötsligt Putin för den han verkligen var, säger Kjell A Nordström med en blinkning till filmen Matrix.

“Vi kommer inte kunna gå tillbaka”

Kontentan är att allt det som händer nu är en påminnelse om att den globaliserade världen inte är riktigt så snäll och gullig som vi kanske trodde.

– Vi ser helt plötsligt hur det ser ut på festen, och vi kommer inte kunna gå tillbaka till som det var innan. Det är ju en hel del diktaturer kvar därute och diktaturer kan ju få för sig lite olika grejer, som vi och många andra inte vill ha något med att göra.

Vad kommer det betyda för Sverige och näringslivet?

– Vi har ju ansetts som ett av världens mest internationella länder, men när man gräver ner sig i det så upptäcker man att så jäkla globala är vi inte. 25 procent av vår export och import är till och från andra nordiska länder, och släng in de tio nästa stora handelspartnerna i vårt närområde så är vi uppe i 70–80 procent av vår export.

– Möjligen blir inte påverkan av en sargad globalisering så stor som man först kanske tror. Det vi kommer att göra är att ställa om. Leveranskedjor både till kund och från leverantör hamnar närmare, något som redan sker. Det blir en lite mindre och mer lokal värld.

Finns det några risker med en mer protektionistisk värld?

– Det man ska komma ihåg är att globalisering inte heter just så på ekonomispråk. Det handlar egentligen om arbetsspecialisering, och det är ju den utvecklingen som legat till grund för den enorma tillväxt som världen sett de senaste decennierna. However, för nu finns det ett ”däremot” i teknikutvecklingen som möjliggör att göra mer med mindre. Det är ju därför bolag som Synsam lägger produktionen av sina bågar i Sverige eller att Northvolt bygger i Sverige. Välorganiserade högkostnadsländer blir väldigt intressanta för produktion.

Kjell A Nordström i centrala Stockholm. Enligt honom är just städerna i förändring. Dels blir de “donut cities” och dels är de helt egna marknader oberoende av resten av landet. Foto: Tommy Fondelius.

Vad betyder utvecklingen för mindre bolag som måste tänka globalt från dag 1?

– Jag tror att man ska tänka kring de ideologiska paraplyerna igen. Att hålla sig först och främst inom ramen för vårt paraply, och ger man sig in under ett annat så tillkommer en del risker. Men risker är en del av att bygga bolag, frågan är bara på vilket sätt…

Ser du världen som övervägande positiv eller negativ?

– Mina drömmar handlar inte om atomkrig och katastrofer. Jag brukar se på oss som en apa som är lat men samtidigt ganska lättskrämd. Blir vi tillräckligt uppskrämda för att få saker gjort, så får vi det. Det där gör att jag menar att vi gör comeback, säger Kjell A Nordström och fortsätter:

– Sedan ska man inte glömma att det fortfarande är mindre krig i världen än vad det varit historiskt, kriminaliteten minskar världen runt, det är färre människor som lever i fattigdom. Massa grejer som fortsätter mala på i andra riktningen, och det får nog inte ens Putin stopp på.

Hösten 2022 släppte duon Nordström och Schlingmann en ny bok på temat om hur kriser som avlöser varandra påverkar oss. ”Momentum – vad krig, klimatkris och virus förändrar” finns på svenska och engelska och är släppt i ett flertal länder globalt.


Kjell A Nordströms fyra tips till nystartade bolag

1.

Sluta använda ordet globalt.

2.

Fokusera på något som är väl avgränsat och mer anpassat till vår del av världen. Leta inte efter något som passar hela världen. Jag tror att vi ska se det som att vi i stället får en stor hemmamarknad med områden av likartad livsstil.

3.

Det här med kostnader och kostnadsdriven placering av verksamheter tror jag att vi ska bortse ifrån. Det kommer från en annan tid, och tror jag inte vi kommer komma tillbaka till det som var. Kina är ett dyrt land nu förtiden.

4.

Tänk inte så mycket länder längre. Det är en värld som handlar om städer. 75 procent av Sveriges befolkning bor i städer och urbaniseringen bara fortsätter faktiskt. Det är som exempel inte Turkiet man går in i. Det är Istanbul.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.