Ny rapport: 4 av 5 arbetssökande vill jobba remote

Hemarbete, att jobba remote, är populärt bland svenska arbetssökande. Foto: Shutterstock.

TNG har frågat över 1 000 jobbsökare om deras preferenser under rekryteringsprocessen.

Vilka krav har kandidater på sina potentiella arbetsgivare egentligen?

Det har rekryterings- och bemanningsbolaget TNG velat ta reda på i en ny undersökning med över 1 000 svarande arbetssökare i Sverige inom områden som teknik, IT, finans och marknadsföring.

Några tydliga kravställningar är till exempel att 92 procent av jobbsökarna vill söka jobb fördomsfritt, alltså att kompetensen sätts före fördomar kring ålder, kön, namn och bakgrund.

Lika många tycker även att rekryteringar över lag är för långsamma och 95 procent vill ha någon form av återkoppling under en rekryteringsprocess.

En vattendelare är att söka jobb helt anonymt eller inte. 51 procent av de arbetssökande ser gärna att deras namn inledningsvis är dolt för rekryteraren. En ökning från TNG:s tidigare undersökning från 2019, då den siffran låg på 41 procent.

Bara 1 av 5 vill jobba heltid från kontoret

När det kommer till hybridarbete, alltså att jobba delvis remote och på plats på en arbetsplats är trenden tydlig. 80 procent av de tillfrågade vill ha en hybridlösning i någon form.

Merparten, 29 procent, vill jobba tre dagar på kontor och två dagar remote. 9 procent vill jobba helt på distans och endast 20 procent kan tänka sig att jobba heltid på arbetsplatsens kontor.

Hybridlösningen är mest populär bland de yngre jobbsökarna under 25 år, men det är samtidigt också i den gruppen som flest vill jobba heltid på plats. En riktig vattendelare alltså.

En undersökning från november 2022 av Dagens Industri visar att varannan vd numer låter anställda välja fritt varifrån de vill jobba.


1 252 personer deltog i TNG:s undersökning som genomfördes under 2022. De tillfrågade har sökt sig till områden som ekonomi, teknik, IT, finans, marknadsföring, kundservice, försäljning, administration, HR, inköp samt logistik. De har hämtats in från rekryteringsplattformar som Linkedin, Blocket Jobb, Careerbuilder, Facebook och Arbetsförmedlingen.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.