Ny tekniksatsning: De ska snabbutbilda ingenjörer och få industrijättar att sluta konkurrera om talang via partnerskap

Academic Work ska intensivutbilda elkonstruktörer och automationsingenjörer i sin nya satsning. Foto: Shutterstock.

Kompetensbristen inom omställningen till Industri 4.0 och elektrifiering gör att Academic Work nu tar ett krafttag. Genom egna framarbetade metoder ska de intensivutbilda ny kompetens och samtidigt få de ledande bolagen att samlas runt samma bord för att säkra det svenska näringslivets konkurrenskraft.

Det råder kompetensbrist i en rad sektorer inom teknik och digitalisering.

Två områden som är extra utsatta är den industriella omställningen till det som kallas Industri 4.0 samt elektrifiering. Det är också där som efterfrågan på kompetens är som högst, samtidigt som utbudet är lågt.

Academic Work, ett av Sveriges ledande kompetensföretag, har länge följt utvecklingen på nära håll. Något som lett till en ny utbildningssatsning som samtidigt kan bli en katalysator i omställningen.

– Vi vill vara steget före och komma runt bristen genom att ta nya initiativ som ett komplement till befintliga metoder, säger Hesam Kangarlou, Business Area Manager Technology, på Academic Work.

“Inte en hållbar situation”

Satsningen går ut på att samla industriexperter från näringslivet, som har högst efterfrågan på kompetens, för att tillsammans utforma nya utbildningar genom partnerskap. Något som utmanar den nuvarande situationen där bolagen konkurrerar om samma kompetens.

En situation som på sikt kan bli förödande om den fortsätter i samma riktning.

– Det är inte en hållbar rekryteringsstrategi för samhället när teknikföretagen utgår ifrån att vilja rekrytera direkt från konkurrenter på kontinuerlig basis. Det leder till högre personalomsättning och minskar andelen lojalitet och långsiktighet vilket i sin tur kan leda till att bolagen inte kommer uppnå sina mål på längre sikt, säger Hesam Kangarlou och fortsätter:

– Hinner vi inte ställa om i de områdena vi måste blir det en dominoeffekt i ekosystemet och svenskt näringsliv. Det kommer påverka vår konkurrenskraft internationellt och ha negativa konsekvenser för den tilltänkta klimat- och hållbarhetsstrategin som ligger till grund för vår omställningsresa.

Hesam Kangarlou, Business Area Manager Technology, Academic Work. Foto: Press.

Snabbutbildning av två roller

Academic Work har, utöver andra befintliga satsningar inom digitalisering, valt att utvidga sina re-skilling program mot ytterligare två specifika roller där utbudet från utbildningsväsendet understiger efterfrågan från näringslivet: Elkonstruktörer och Automationsingenjörer. Något som stärks av data från statistikmyndigheten, SCB.

Just nu pågår workshop-fasen med utvalda bolag där behovet fastställs och utbildningarna formas och till våren öppnar Academic Work upp för potentiella kandidater att söka. Därefter sker en omfattande antagningsprocess med fokus på kandidaternas prediktiva förmåga.

I slutändan antas mellan 15 och 20 personer till respektive utbildningsklass, och till hösten 2023 beräknas nya elkonstruktörer och automationsingenjörer vara redo att kliva in på sina nya arbetsplatser. Inledningsvis som teknikkonsulter via Academic Work, men med målet att övertas av bolagen efter 12 månader.

– Det som är unikt med utbildningen är att det inte krävs några förkunskaper och att det är en fullstängt fördomsfri ansökningsprocess. Vi ser inte namn förrän kandidaterna har tagit sig igenom de första testerna, säger Hesam Kangarlou.

Fokus på specifika arbetsuppgifter

Utformningen är ett beprövat koncept inom Academic Work kallat Accelerated Learning, där Brights Learning, som också är ett systerbolag i koncernen, är utbildningsleverantör. Tillsammans har dem sedan 2015 omskolat över 3 000 personer till mer än 600 företag.

– Konceptet innebär att man jobbar med tidsintensiva och effektiva metoder med fokus på praktiska moment som kräver ett högt engagemang och driv hos deltagarna. Ett så kallat bootcamp-format, säger Hesam Kangarlou.

Finns det några risker med att utbildningen är så kort?

– Allt för många chefer i näringslivet har länge missbedömt vilka kompetenser som behövts i vissa juniora instegsroller. Tyvärr är det en hel del som studerat i 3–5 år som inte har nytta av flera delar av sin kompetens när de väl får en roll på arbetsmarknaden. Vi arbetar i stället baklänges genom att utgå ifrån vilka arbetsuppgifter som är kärnan i specifika roller och tillsammans med företagen landar vi i lärandemål som är mer representativa och träffsäkra säger Hesam Kangarlou och avslutar:

– När konkurrerande teknikföretag ställer undan stridsyxan för stunden och samarbetar för att uppnå gemensamma ambitioner så skapas den riktiga magin. Att så många erfarna och kompetenta personer i samma rum kan enas och etablera partnerskapsprogram visar vägen för framtidens kompetensförsörjning vilket skapar evidens för ett av många sätt att bemöta kompetensbristen på.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.