Arena för Västsveriges investerare och entreprenörer tillbaka: ”Finns ett uppdämt behov att mötas”

GoWest ska stärka Göteborg och Västsveriges position på startupkartan. Sofia Hjelmberg, Investor Relations på GU Ventures är ansvarig för eventet. Foto: Press/Uni3 by Geely.

Den 7–8 februari öppnar portarna till GoWest, mötesplatsen för startups, scaleups och investerare, som även lockar besökare utanför den egna regionen. För första gången på flera år är eventet helt fysiskt.

”Allt kapital finns i Stockholm”. Det är verkligheten som GoWest vill utmana genom att samla myllan från de västsvenska ekosystemen inom tech, innovation, startup och investering, och blanda dem med övriga Sverige och Europa.

– Vi vill rikta ljus på Göteborg och Västsverige, där det trots allt kokar och händer väldigt mycket just nu, säger Sofia Hjelmberg, Investor Relations på GU Ventures som står bakom eventet.

GoWest har historia från 2014 och har arrangerats under olika namn och regi till dess att GU Ventures, Göteborgs Universitets holdingbolag tog över inför förra året. Då var eventet helt digitalt på grund av coronarestriktioner och det är nu första gången sedan pandemin slog till som ett liknande event sker helt fysiskt.

– Det känns jättekul att vara tillbaka och det finns ett uppdämt behov att mötas. Många är supertaggade att komma hit och vi har ett grymt scenprogram på plats, Säger Sofia Hjelmberg.

Där syns namn som investerarprofilerna Lena Apler och Tanya Horowitz, men även företrädare för framgångsrika Göteborgsbolag som Polestar, Bico och Juni.

Vill öka mängden kapital i regionen

Målet är att visa upp nationellt och internationellt vad Västsverige har att erbjuda inom näringsliv och innovation. Men också att förbättra en undermålig kapitalstruktur.

Statistiken visar att enbart 4 procent av kapitalvolymen och antalet investeringar i olika skeden går till Västra Götaland. Det är att jämföra med Malmöregionen som står för 8 procent.

– Vi ligger så mycket i botten som det går och måste få upp de här siffrorna, säger Sofia Hjelmberg och menar på att de ligger oproportionerligt lågt:

– Vi gjorde en förstudie med 15 internationella investerare, varav fyra av dem hade investerat i Göteborg tidigare, för att lyssna in båda grupperna. Den sammantagna bilden visade att vi varken syns eller hörs så mycket, men de som hade investerat här ser det som en dold juvel.

Vad har Göteborg och väst som ingen annan har?

– Det finns en lång och stark historik från industrin och en industriell image, något som syns i många av de bolag och lösningar som finns här. Men det är också spännande att vi har många sektorer som konvergerar med varandra. Till exempel Life science och Automotive.

Varför ska man vara på plats på GoWest?

– Som startup bör man vara på plats om man funderar på att ta in kapital under året. Det är en möjlighet att träffa över 100 investerare på plats, och extra viktigt i de här tiderna. Som investerare har man möjlighet att träffa ett stort flöde av bolag i Norden och norra Europa, samt varandra för nätverkande och kunskapsutbyte.

Vilka är de stora trenderna hos nya bolag i regionen?

– Det är det som är så spännande. Vi har fem inkubatorer i Göteborg och många tittar på deeptech-företag och ‘spinnoffs’ på avancerad forskning. Men går man lite utanför och tittar på inkubatorn i modemekkat Borås så är det mycket textil och logistik. I Skövde är det gaming och i Trollhättan ser vi kopplingar till industri 4.0 och rymden, säger Sofia Hjelmberg.

GoWest sker den 7–8 februari i Uni3 by Geelys campus på Lindholmen i Göteborg.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.