En lösning på IT-kompetensbristen som fungerar

Jesper Kihlström, Head of Academy Business, Academic Work och Morgan Näslund, Head of Integration and API Management, Tietoevry Create. Foto: Pressbilder.

Bristen på IT- och techexperter hotar tillväxten i många företag; projekt står stilla, kundleveranser försenas och konsultfirmor måste tacka nej till uppdrag. Men det finns lösningar på problemet. Läs om hur Tietoevry, på kort tid, löste sitt kompetensbehov med hjälp av Academic Work Academy.

Nästan alla företag och organisationer satsar nuförtiden på att digitalisera sina verksamheter. Det har lett till att efterfrågan på kompetenser inom området ökat samtidigt som bristen på IT-experter blivit alltmer kännbar.

I dag är det svårt att hitta rätt kompetenser genom rekrytering vilket Morgan Näslund, Head of Integration and API Management på Tietoevry Create, har erfarenhet av.

– Många av våra kunder gör automatiserings- och digitaliseringsresor. Mot bakgrund av detta så hade vi ett omedelbart behov av att få in fler IT-kompetenser, både för att kunna leverera till våra kunder och för att kunna växa som företag. Vi sökte en lösning och när vi kom i kontakt med Academic Work fann vi den.

Skräddarsytt program för kompetensförsörjning

Lösningen innebar att Tietoevry och Academic Work tillsammans utarbetade ett skräddarsytt program för att omedelbart fylla på med den kompetens som saknades. Kort förklarat, rekryterade Academic Work kandidater som sedan fick genomgå en 12 veckors intensivutbuildning i systemintegration.

Totalt fick åtta personer chansen att göra en ny och spännande karriärsresa via Tietoevry.

– Vi letade efter personer med driv, engagemang och vilja. Jag måste erkänna att vi först var smått skeptiska; att i ett bräde plötsligt få in åtta personer har en finansiell påverkan, för att inte tala om utmaningen i att integrera dessa personer i vår organisation och ute hos kund. Men efter en noggrann utvärdering, där vi vägde riskerna mot för- och nackdelar, bestämde vi oss för att göra en pilot, säger Morgan Näslund.

Piloten gick över förväntan och i dag är samtliga konsulter i kunduppdrag.

– Academy-konsulterna har betytt mycket för oss. Alla är ute i uppdrag och vi fick omedelbart en boostad injektion som gjorde att vi kunde effektivisera våra kunders automatisering och digitalisering. Vår leveranskapacitet har helt enkelt stärkts. Vi kan också se långsiktiga fördelar såsom att vi nu kan fortsätta att positionera oss inom integration och automation som ett företag som ligger i framkant inom utvecklingen och levererar best practice.

Ett framgångsrikt koncept

Fram till i dag har över 3 000 personer fått en ny karriär med hjälp av Academic Work Academy och över 600 företag har hittat nya medarbetare. Upplägget, innehållet och kompetensen, som deltagarna får, är alltid framtaget för att matcha företagets behov.

– Vi är stolta över att så många kunder återkommer och litar på vårt koncept som en del av deras strategiska kompetensförsörjning. De är ofta positivt överraskade över hur mycket konsulterna kan efter utbildningen samt vilka förmågor och snabba utvecklingskurvor de har. Konsulterna beskrivs som motiverade och kunniga, berättar Jesper Kihlström, Head of Academy Business på Academic Work och fortsätter:

– Som ett viktigt tillägg, är jag mycket glad över alla de karriärbyten som vi och våra kunder, såsom Tietoevry, möjliggjort tack vare vår lösning. Det är en stark drivkraft för oss att se personer utvecklas och följa de många karriärresor konsulterna gör efter att de genomgått utbildningarna. Flera av dem har i dag chefsroller på företagen.

Kompetensutveckling ger motiverade medarbetare

Att kompetensutveckling har ett stort värde för organisationer och företag är välkänt, men det har även en stor betydelse för individen som får chans att växa och utvecklas.

Morgan Näslund på Tietoevry poängterar vikten av att tillvarata individers ambition.

– Det finns många som vill arbeta inom de områden där det saknas kompetenser i dag. Vi tror på dem eftersom det ofta är ambitiösa personer som uppskattar möjligheten att få utbilda sig och anta en ny karriär och som dessutom motiveras av den personliga utvecklingen som ett karriärbyte innebär. Därför är vi övertygade om att det här är ett bra sätt för oss att välkomna nya motiverade medarbetare som får chansen att fortsätta utvecklas på Tietoevry, säger han och avslutar:

– Jag skulle rekommendera fler företag att prova Academy-lösningen. Vi behöver ta ett gemensamt ansvar för att fylla vårt IT-kompetensbehov i Sverige och alla behöver hjälpas åt att bygga kompetens, oavsett vad man har för titel eller företagslogga på tröjan.