Trots tufft 2022: Starkt år för VC-investeringar i nordiska startups – impactbolag bakom framgången

Startups i Norden fortsätter att attrahera kapital från VC-investerare. Grafik: Shutterstock.

Ekonomisk nedgång och geopolitisk oro. Trots det nådde investeringar i nordiska startups sin näst högsta nivå någonsin under 2022. Det enligt en rapport från NGP Capital, Silicon Valley Bank UK och Dealroom.co.

Rapporten visar även att nivåerna på VC-investeringar i nordiska startups under 2022 låg 50 procent högra jämfört med siffrorna under pandemin.

Det mesta av aktiviteten är allokerad till impact-bolag som attraherade 35 procent av alla investeringar. Efter följde fintech-branschen med 18 procent och mjukvarubolag på 14 procent.

Allt som allt drog nordiska startups in 4,3 miljarder dollar under 2022. Lägre än 2021, men en dubblering från 2020.

Rapporten är gjord av NGP Capital, Finlands största VC-firma, statistikdatabasen Dealroom.co och banken Silicon Valley Bank, som lanserade i Sverige tidigare under 2022.

“Det senaste årtiondet har vi sett en snabb mognad av det nordiska ekosystemet med stora vinnare som Spotify, Minecraft, Unity, Supercell, Universal Robots, Wolt med flera. Vi ser serieentreprenörer, grundare som backar andra grundare och vi tror att tiden är inne för grundare att lösa stora utmaningar genom att dra nytta av banbrytande teknologier som AI, XR och digitala tvillingar, när våra fysiska och virtuella världar börjar konvergera”, säger Bo Ilsoe, Managing Partner på NGP Capital, i ett pressmeddelande.

Fortsatt starkt i Europa – men förbättringar krävs

I ett europeiskt perspektiv ökade Norden som region VC-investeringarna med 3,5 gånger jämfört med 2021. Det är bakom Central- och Östeuropa som ökade 5,2 gånger och Baltikum som ökade VC-investeringarna med närmare 9 gånger.

Men sett över en femårsperiod är Norden i topp efter att ha ökat VC-investeringarna med 3,5 gånger.

“De nordiska länderna har varit i ledning ur ett europeiskt perspektiv, med statliga institutioner som aktivt backar upp branschen. Men, för att stanna i toppen behövs en bredare allokering av tillgångar i venture capital från pensionsfonder, family offices, banker och försäkringsbolag. Regionen behöver en större allokering i venture capital via finansieringen av fonder, direkta fonder och direkt in i startups. Dessa investeringar skulle ge regionen möjligheten att fortsätta blomma, innovera och driva tillväxt”, säger Bo Ilsoe.

Bland de nordiska länderna ökade Island mest för totalt investerat kapital under 2022 jämfört med året innan. Det är även på Island samt i Norge som early stage-investeringar ökat mest, 53 procent respektive 13 procent. Där ligger Finland på samma nivåer som året innan och Sverige och Danmark tappar med cirka 15 procent.

Under året fick regionen tio nya enhörningar, att jämföra med 2021 då 24 bolag nådde värdering på 1 miljard dollar. Några av dem svenska Embracer Group, Polarium och Instabox (se lista nedan).


Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.