Investeringar i fokus på GoWest i Göteborg: “Det är business som gäller”

Eventet GoWest i Göteborg anordnas av GU Ventures med Sofia Hjelmberg, Investor Relations, i spetsen.

Techarenan News på plats i Göteborg för eventet GoWest.

GU Ventures anordnar GoWest, en mötesplats för startups, scaleups och investerare med ljuset riktat mot Västsverige.

I centrum står hela ekosystemet i startup- och techsfären, med brännande utmaningar inom allt från bolagsbyggande till hållbarhet och investeringar. Något som märks både i scenprogrammet och bland deltagarna.

– Vi har ungefär 850 förbokade 1-2-1-möten mellan investerare och startups, så det är business som gäller. Vi har ett fantastiskt scenprogram och jag tror bara att man är allmänt nöjd med att man får komma ut på en sån här mötesplats, säger Sofia Hjelmberg, Investor Relations på GU Ventures och ansvarig för eventet.

Hur känns det här under första dagen?

– Det känns jättebra att äntligen få köra det här eventet live. Förra året fick vi köra online på grund av pandemin, så att få ta emot 500 till Göteborg är en härlig känsla.

Startpanelen på GoWest.

Brett scenprogram

På scenen inleddes dagen med ett samtal om finans- och vc-marknadens framtid och vad man kan förvänta sig i ett osäkert läge.

I panelen fanns bland andra representanter från börsen som Håkan Sjögren, Managing Director, Nasdaq och Thomas Gidlund, Nordic Sales på Spotlight. Men även vd:n från SVCA, The Swedish Private Equity & Venture Capital Association, Isabella de Feudis. Samt Patrik Andersson, vd, Business Region Göteborg.

Därefter följde en diskussion i ämnena inkludering, mångfald och jämställdhet, främst inom investeringar och hur man skapar sunda miljöer i startups som även bäddar för framgång.

Panelister var Gerda Mazi Larsson, CEO, Curitas Ventures, Kerstin Cooley, General Partner, Course Corrected VC, Stefan van Duin, investerar i nederländska Borski Fund och Caroline Farberger, Partner och styrelseordförande i Wellstreet.

“Statistiken talar fortfarande sitt tydliga språk. Som investerare måste vi ändra vårat sätt att se på grundare och hur vi värderar dem olika”, sa Kerstin Cooley under samtalet på scen.

Caroline Farberger var inne på vikten av att – som nystartat bolag – ha med hela ESG-spektrat från dag 1.

“Bygger man inte in det i början så kan det vara för sent senare. Som investerare gör vi bolagen en otjänst om vi inte utbildar och stöttar kring ESG-frågor”.

Panel om mångfald och inkludering inom investeringar med moderator Alfredo Jollon, Caroline Farberger, Stefan van Duin, Gerda Mazi Larsson och Kerstin Cooley.

Vill vara ett alternativ för hela investerarbranschen

Mellan sessionerna på scen lämnas tid för möten mellan deltagarna, och att bygga upp den här lokala plattformen med internationellt fokus är av stort vikt enligt arrangören.

– För Göteborg och Västsverige är det viktigt för att vi vill visa att vi är ett alternativ till övriga Sverige när det gäller investerings- och affärsmöjligheter. Det är mycket spännande som händer i industrin och nya teknologier som kommer att vara avgörande för ett mer hållbart samhälle. Därför är det viktigt att sätta ljus på vår region, säger Sofia Hjelmberg.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.