Knowit om 2023: ”Kriserna ger samma skjuts åt digitaliseringen som pandemin”

Per Wallentin, vd för Knowit och ordförande i TechSverige om digitaliseringens trender 2023. Foto: Camilla Svensk.

Den nordiska digitaliseringskonsulten Knowits vd, Per Wallentin, om trender, utmaningar och vinnare i digitaliseringens utveckling: ”Jag ser två riktigt stora megatrender som kommer driva digitaliseringen de närmsta 30 åren”.

Digitaliseringens krafter fortsätter att påverka samhället på många olika plan. Men vilka är de stora trenderna under 2023 och vad händer med utvecklingen i tider av ekonomisk och global oro?

Vi har frågat Per Wallentin, vd för Knowit, som är experter på digital transformation.

På ett övergripande plan ser han två trender som kommer att vara avgörande för digitaliseringen de närmsta årtiondena: Befolkningsutvecklingen och hållbarhets/klimat-frågan.

– Vi har en negativ befolkningsutveckling i Norden samtidigt som vi blir äldre. Det gör att det blir utmanande att få arbetskraften att räcka till för allt arbete. Det krävs dessutom att arbetskraften besitter rätt kompetens och betydelsen av innovation och ny teknik kommer fortsatt att vara kritiskt för de utmaningar som vi möter. Vi har också klimatfrågan och omställning av flera olika system parallellt, så som energi, transport och industri.

Kortsiktigt ser han att digitaliseringen är ett viktigt verktyg för att kunna lösa de globala kriser vi står inför, som energikrisenergikris, lågkonjunktur och globala oroligheter.

– Digitalisering innebär automatisering och sänkning av kostnader. Det är alltså hjälpmedel för att ta oss ur krisen på kort sikt och driva mer mot lönsamhet på här och nu-basis.

Ger en boost åt andra hållet

Kriserna ger samtidigt en skjuts till själva digitaliseringen och med nya utmaningar kommer också nya möjligheter som kommer att skapa förändring även på längre sikt.

– Om vi tar energi specifikt så ser vi ju redan en enorm innovationskraft. Det har blivit en folksport att optimera energiförbrukningen och det kommer ständigt nya verktyg och appar. Det tar lite längre tid för företag, men samma omställning pågår även där, säger Per Wallentin och fortsätter:

– Alla de investeringarna kräver någon form av digitalisering och det finns stora ekonomiska incitament för att ställa om.

Men krävs det alltså kriser för att vi ska vakna till?

– Jag tror att det är ett ständigt pågående förbättringsarbete med de verktyg som vi har, men sedan är det så att kriser ökar takten och skapar en större kreativitet. Omställningskraften i samhället verkar ha ökat markant. Ekonomiska kriser går över allt snabbare, vilket till stor del är till följd av digitaliseringen.

Branschens största utmaning

Per Wallentin sitter även som ordförande i branschorganisationen TechSverige med överblick över tech- och digitaliseringssektorn. En av de stora utmaningarna framöver för branschen kommer fortsatt att vara kompetensförsörjningen.

– Det blir inte lättare i en tuffare konjunktur som vi är i nu. Det är stor brist på medarbetare och det utbildas för få. Det är dessutom fortfarande svårt att rekrytera internationellt med nuvarande komplicerade visumprocesser.

Gör det att Sverige kommer att tappa i konkurrenskraft?

– Jag tror att ’den svenska modellen’ gör att arbetsmarknadens parter tillsammans kommer att driva de här frågorna. Det blir en konkurrensfördel, speciellt i en situation där förändring krävs snabbt.

Vad ser du i spåkulan när det kommer till nya branscher och bolag, vilka blir vinnarna?

– De som på riktigt är digitaliserade, alltså inte bryr sig om gamla branschstrukturer utan skapar samarbeten som blir ännu mer effektiva för slutkunden blir vinnare. Branschglidningar kommer att fortsätta och det kommer vara allt svårare att definiera just branscher framöver.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.