Intresset för tech ökar bland unga kvinnor – men branschen avskräcker många

Fler kvinnor är intresserade av tech och it, men många blir avskräckta av branschens strukturer. Foto: Shutterstock.

Var fjärde kvinna i Sverige mellan åldrarna 16 och 30 har fått ett ökat intresse för tech de senaste åren. Samtidigt är majoriteten INTE lockade av att ge sig in i branschen som uppfattas som exkluderande. Det visar en ny nationell undersökning.

Undersökningen är gjord för nionde gången av analys- och kommunikationsbyrån Insight Intelligence och innefattar svar från 1 000 kvinnor i Sverige mellan 16 och 30 år.

Resultatet visar att andelen unga kvinnor som jobbar inom tech är 7 procent. Det är att jämföra med 4 procent som var resultatet då undersökningen gjordes 2015.

Men även om så många fler kvinnor arbetar i sektorn så har intresset för tech ökat. 26 procent av de tillfrågade säger sig ha fått ökat intresse för tech de senaste tre åren.

70 procent kan tänka sig att arbeta med ett tech-relaterat yrke, men samtidigt svarar 60 procent att de inte lockas av själva branschen generellt. De stora anledningarna är att många ser branschen som “svår” och “grabbig”.

Fyra av tio är dessutom oroade över att bristen på kvinnor i branschen kommer att påverka samhällsutvecklingen negativt.

Kan vara lösningen på kompetensbristen

Samtidigt finns andra studier som visar på att kvinnor som grupp skulle kunna lösa hela Europas brist på kompetens inom tech.

Tidigare i år släppte managementkonsult-bolaget McKinsey & Co en rapport som fastslår att fyra miljoner medarbetare med tech-kompetens kommer att saknas i europeiska bolag till år 2027. Men att behovet skulle kunna tillgodoses om andelen kvinnor inom tech fördubblades.

Utvecklingen skulle även kunna leda till en total BNP-ökning på mellan 260 till 600 miljarder euro för EU-länderna.

För att nå dit föreslår studien åtgärder inom fyra olika områden. Bland annat att att lägga fokus på utbildning inom de mest relevanta områdena inom tech. Exempelvis AI och maskininlärning.


Yrken som flest kan tänka sig inom tech

Efter svar från 1 000 kvinnor i Insight Intelligence rapport.

  • Webbdesinger
  • Projektledare
  • Testare
  • Utvecklare/programmerare

Källa: Insight Intelligence.

Ibrahim Naji

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.