Farberger om behovet av förändring för ESG, investeringsklimatet och framtidens företag

Caroline Farberger med blicken framåt inom tech och startup-världen. Foto: Andreas Beck/Lederstof.dk

Investerarprofilen och den tidigare näringslivstoppen Caroline Farberger i stor intervju.

Caroline Farberger är aktuell på många sätt.

Sedan 2019 är hon känd som den första högre näringslivsledaren som genomgått en könskorrigering. En resa som hon senast berättade om i Sveriges Radios Söndagsintervjun i början av 2023.

Efter avhoppet som vd på ICA Försäkringar har hon även blivit en aktiv röst inom investerarvärlden som partner på den nordiska tech-investeraren Wellstreet, där hennes fokus främst ligger på mångfald, jämställdhet och ESG. Det är inom det sistnämnda som samtalet inleds när Techarenan News får sig en pratstund med Caroline Farberger.

– Det är en särskild prioritering för oss på Wellstreet eftersom vi vet att det är en framtidssäkring för våra portföljbolag, säger hon.

“ESG dött som en strandad val”

Det var i början av året som Caroline Farberger och kollegan Jessica Rameau lyfte ESG-frågan i en debattartikel i Dagens Industri: ”ESG 1.0 är dött som en strandad val, länge leve ESG 2.0”.

Andemeningen: Att regel- och ramverk kring ESG blivit för komplicerade, speciellt när det kommer till investeringar.

– Vi har som investerarbransch hela vägen upp till Private Equity låtit detta bli ett monstruöst stort arbete som är omöjligt att hantera för små aktörer. Många ruskar på huvudet och är rädda för vilken ände de ska börja i, utvecklar Caroline Farberger.

Vad har ni fått för reaktioner på artikeln?

– Mycket positiva. Vi har hört från väldigt etablerade kretsar att den har delats som ett sätt att förtydliga var vi är i dag när det kommer till synen på ESG.

Samtidigt är Caroline Farberger tydlig med att påpeka att en ny form av ESG är livsviktig.

– Föresatsen kring regelverken är ju goda och handlar om att göra en riskanalys för varje bolag. Det är så viktigt att det inte är en add-on utan att det finns i företagets DNA.

Hur säkerställer du som investerare att detta finns på plats?

– På Wellstreet bygger vi en trestegsraket där vi inom de första tre månaderna, fas 1, gör tydligt vad som ska finnas på plats i form av allt från policys för mångfald till supplier code of conduct. Vi gör sedan en ny genomlysning, fas 2 och senare även fas 3.

Sedan januati 2022 är Caroline Farberger partner och styrelseledamot på Wellstreet. Foto: Mio Sallanto.

Vinnare och förlorare i det nya klimatet

Parallellt med ESG-frågorna ser Caroline Farberger ytterligare en trend i dagens techvärld och de unga bolagen. Ökningen av värderingsdrivna bolag.

– Jag märker ju tack och lov en högre andel bolag som vill åstadkomma förbättring i världen. Inte nödvändigtvis impact, men ändå förbättring. Det finns en större vilja att använda näringslivets kraft för att nå syfte och mål, säger hon och fortsätter:

– För att huvudtaget vara relevant i dag måste affärsmodellen handla om mer än att bara tjäna pengar, och även bidra på något sätt till en bättre utveckling.

Finns det några vinnare och förlorare i detta nya klimat?

– Vi ser många vinnare inom health tech och life science. Vi på Wellstreet tror mycket på Fintech och finansiell infrastruktur där finns det mycket att göra i form av effektiviseringar och datahantering.

“Hade landat där om jag startade bolag”

Som största utmaning för startupbranschen under 2023 ser hon det hårdnade investeringsklimatet som sätter tydligare resultatkrav på bolagen. Ett klimat som kan föra gott med sig, enligt Farberger.

– Det är nog på allvar så att de bolag som startas i dag och klarar av att växa kommer att bli mer robusta för att hantera framtidens utmaningar. Och det är lite bra att det inte är för lätt, och det ska vara en stor utmaning att bygga bolag.

På tal om det, om du själv skulle starta tech-bolag i dag, vilken bransch och vad skulle du lösa?

– Jag skulle nog hamna i just fintech. Jag har ju 25 års erfarenhet av den finansiella sektorn och vet vilken stor ineffektivitet som finns. Viljan att förändras hos de stora finansiella aktörerna är inte så hög och därför är det viktigt att det kommer livskraftiga tredjeparts-aktörer.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.