GS1 Sweden om kommande kraven för hållbara produkter: ”Möjligheterna för techsektorn är oändliga”

Illustration av ett digitalt produktpass och Jonatan Tullberg, vd, GS1 Sweden. Foto: Pressbilder.

Hårdare krav på hållbara produkter och transparens genom hela kedjan blir snart en verklighet inom EU. Men enligt GS1 Sweden, som verkar för en global affärsstandard, är många företag oförberedda på den nya verkligheten. Vilket ger stora förutsättningar för nya techbolag och lösningar.

Om några år väntas EU:s nya lagar kopplat till hållbara produkter och spårbarhet av enskilda produkter träda i kraft, och därefter trappas upp. Reglerna kommer att beröra i stort sett alla fysiska produkter på den europeiska marknaden förutom livsmedel, djurfoder och medicinska produkter som faller under andra lagar.

Parallellt ökar även konsumenternas krav på transparens och hållbarhet och utvecklingen gör att många producerande företag redan nu tvingas tänka om och tänka nytt.

– Tittar vi bara på Sverige så är det många företag som kommer att beröras. Det blir en jätteförändring för många, en ordentlig kalldusch, säger Jonatan Tullberg, vd för GS1 Sweden, den svenska delen av den globala organisationen GS1 som verkar för gemensamma standarder när det kommer till produktdata.

Den neutrala icke vinstdrivna organisationen har sina rötter i 70-talets USA då livsmedelsbranschen skapade streckkoden för identifiering av specifika produkter.

Digitala produktpass för spårbarhet

I dag är de främst kända för att koppla ihop fysiska produkter med digital information. Bland annat via digitala produktpass, som det redan nu finns prototyper för och som väntas kunna möta många av de krav på spårbarhet och cirkularitet som kommer med de nya lagarna.

– Det viktigaste är inte att det är just våra standarder som används utan att man kommer fram till ett gemensamt sätt att hantera den mängden data som kommer med de nya kraven. Vi behöver komma fram till ett gemensamt och konkurrensneutralt sätt att dela all den här informationen och se till att språket är gemensamt. Alltså enas om att en meter är en meter och att ett bord är ett bord, förklarar Jonatan Tullberg.

För att ge en bild av hur gedigna lagarna är gäller det alltså för företag att se till att varje enskild produkt är hållbar från designstadiet, genom hela värdekedjan och även till återbruk.

“Inte träffat något företag som är förberedd”

GS1:s arbete handlar om att skapa förutsättningar för företag genom ett gemensamt digitalt affärsspråk. I sin kontakt med näringslivets olika sektorer är reaktionerna mycket blandade.

– Vi möter allt ifrån reaktioner som att ”det här är för stort för att ta in”, och extremt framåtlutade bolag som vill lyssna och lära sig, men vi har inte träffat någon som egentligen är förberedd på vad som kommer att ske, säger Jonatan Tullberg.

Enligt honom kommer situationen sammanräknat med den snabba utvecklingen att leda till stora möjligheter för techsektorn att fylla hålen av utmaningar och behov för alla företag.

– Potentialen är oändlig. Det kommer att behövas många techlösningar som hjälper till med att bara möta lagkraven, men sedan även att ta bättre affärsbeslut. Dessutom kommer mängden data öka exponentiellt. Tänk sedan när all den här underliggande datan är på plats och alla nya typer av appar och lösningar som kan skapas med den.

Svalt intresse från techsektorn

Ändå är det få som talar om detta i techsektorn, upplever Jonatan Tullberg.

– Det förvånar mig att det inte är fler som är på de här frågorna. Jag tror inte riktigt man från tech-håll har förstått omfattningen av det här. Det finns några fåtal bolag som jobbar med detta, men det borde finnas massor, säger han.

Samtidigt är det ett hjul som inte behöver uppfinnas igen. Det finns branscher som har kommit långt inom dessa frågor. Bland annat inom medicin där hårda lagar om spårbarhet länge varit standard, men även inom textilbranschen som det senaste decenniet tagit stora kliv.

– Det är just den utvecklingen som vi tror kommer att hända för alla produkter och branscher framöver, säger Jonatan Tullberg.

Se Jonatan Tullberg och GS1 i panelen ”Attracting the Sustainable Consumer” på Techarenan Summit den 26 april på Waterfront i Stockholm.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.