Stark svensk export från SME-bolag trots hårdare klimat – techbolag stora vinnarna

Trots ett turbulent 2022 går det bra för svensk export. Även för startups och mindre bolag, som ofta påverkas hårdast i sämre tider. Det visar siffror från Exportkreditnämnden EKN.

– Generellt sätt ser det bra ut, även för de exporterande små- och medelstora bolagen, och de står för en allt större del av den totala svenska exporten. De har visat sig anpassningsbara och det tuggar på bra, med draghjälp av den svaga kronkursen förstås, säger Åsa Larsson, Senior Underwriter på EKN.

En stor utmaning för SME-bolagen är kostnaderna som kommer med en exportsatsning. Det ekonomiska läget gör det dessutom ännu svårare än tidigare att få ja från banken. Men hjälp finns att få från myndighetshåll.

– Det ena är att vi kan säkra upp risken mot att inte få betalt från sina utländska kunder. Det andra är att vi kan göra det möjligt för banken att säga ja. Vi täcker av en del av bankens risk vid kreditgivning, säger Åsa Larsson.

För de tidiga bolagen handlar det om upp till 75 procent av bankens risk. Rör det sig om en så kallad “grön affär”, alltså en hållbarhetsfrämjande vara eller tjänst, täcker EKN upp till 80 procent.

Techbolagen eftertraktade

De stora vinnarna i dagens exportklimat är bolag med just hållbara eller digitala lösningar, inte sällan inom techsektorn.

Ett exempel är Göteborgsbaserade e-hälsobolaget Cuviva som utvecklat en kommunikationsplattform för individuellt anpassad vård i hemmet för äldre och multisjuka. Efter snabb tillväxt i Sverige satsar de nu på export i UK, Nederländerna och Tyskland.

– Att etablera sig på en ny marknad innebär alltid stora investeringar, och för ett litet bolag som oss så blir det ju substantiellt. Vi behöver dessutom ibland stötta upp med inköp av hårdvara som måste finansieras, och där behöver vi hjälp att hitta finansiering, säger Henrik Cederqvist, vd och grundare, Cuviva.

Bland de heta exportmarknaderna för svenska bolag syns främst våra nordiska grannländer samt EU-länder i närområdet. Men det finns även uppstickare på längre håll.

– Främst USA. Om man har kostnader i kronor och intjäning i dollar så gör ju det USA till en attraktiv exportmarknad. Sedan finns det flertalet oljeproducerande ekonomier i mellanöstern, men också Norge och Indonesien, som gynnas extra när energipriserna är höga. Det tredje området är Asien och framförallt tillväxtländer i Ostasien som förutspås växa 4-5 procent i år. De blir extra attraktiva marknader för svenska SME:s att satsa på, säger Åsa Larsson på EKN.


Se mer från EKN på Techarenan Summit 2023 och panelen “From Sweden to “Silicon Valley – Global Trends Affecting the Tech Industry”.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.