Nordeas Head of Startup & Growth: ”Det här är ett upp-till-bevis-år för startups och scaleups”

Nordeas Head of startup & growth, Kim Larsson Nyheim om ödesåret för startups 2023. Foto: Shutterstock/Press.

Omställningen till lönsamhet ekar genom hela marknaden. Något som sätter press på växande startups på flera sätt. ”Det är en fråga om motivation”, säger Kim Larsson Nyheim, Head of Startup & Growth på Nordea.

Redan i fjol märktes skiftet, men under 2023 har kravet på lönsamhet från egentligen alla håll, blivit än mer påtagligt.

– Många bolag tvingas ifrågasätta sin plan och sina modeller. En stor utmaning är att behålla det eventuella momentum som byggts upp under de senaste åren, säger Kim Larsson Nyheim som vid årsskiftet klev på som ny chef för Nordeas mångåriga satsning Startup & Growth i Sverige.

Verksamheten vill vara en brygga mellan entreprenörer och investerare och har örat mot marken när det kommer till trender och tendenser i den nordiska startup- och scaleupsfären.

– I och med omställningen till lönsamhet har alla behövt kasta upp sina tillväxtplaner i luften och ställa sig frågor som: ”Är det nice to have eller need to have? Måste jag lansera i det här landet eller utveckla just den här produktkedjan?”

På ett globalt plan har det inte gått att missa AI-vågen och även om det inte påverkar alla bolag just nu, så kommer det att bli en faktor på sikt, enligt Kim Larsson Nyheim.

Bolagen som kan gasa just nu

Han är inne på sitt tionde år i Nordeas organisation och har tidigare arbetat med tillväxt för de större bolagskunderna, något som han nu hoppas kunna ta med sig in i startupsegmentet.

– I grunden arbetar man på samma sätt med alla, alltså långsiktigt och som affärspartner med kunderna. Men i de mindre bolagen går ju allt lite snabbare. Det gör att vi behöver ligga ännu närmare kunderna och jobba mer snabbfotat. Vi är och ska vara störst i det här segmentet i Norden.

Vilka är de vanligaste frågorna som bolagen kommer med just nu?

– Det är likviditetsutmaningar helt enkelt och att man inte haft en tillräckligt långsiktig planering och prognos. De som däremot har det på plats kan våga gasa just nu. Där vill vi vara en brygga till lönsamhet med mjuka värden som rådgivning och nätverkande, men även hårda som exempelvis tillfälligt amorteringsanstånd, säger Kim Larsson Nyheim och fortsätter:

 – En annan osäkerhet finns ju i makroklimatet, och även här vill vi kunna hjälpa till så gott vi kan via våra specialister inom banken.

Vilka branscher är på frammarsch skulle du säga?

– Främst de bolag som jobbar mot mjukvara och SaaS-bolag. Även om techsektorn globalt tagit en smäll så har dessa bolag gått otroligt starkt under pandemin. De rider fortfarande på digitaliseringstrenden som pågår och bara kommer att fortsätta.

Finns det några som tappar?

– De som har det lite tuffare i det här klimatet är möjligtvis de som enbart jobbar med en B2C-modell. Speciellt när vi som privatpersoner just nu har en lite mer osäker ekonomi med inflation, höga matpriser och räntor.

Vilka aspekter kommer att vara viktigast för startup- och tillväxtbolag att ha på plats för att lyckas framöver?

– Tre saker: En bra speaking partner som bank, långsiktiga investerare och att inse vikten av rätt kompetens inom bolaget. Tidigare har klimatet varit mer gynnsamt och man har kunnat anställa efter behov. Nu kommer man behöva gå tillbaka och titta noga på vilka kompetenser bolaget verkligen behöver.

Om du själv skulle starta techbolag här och nu, vilken bransch hade det varit i och vad hade du löst?

– Det hade varit inom AI och/eller blockkedjeteknik. Något jag personligen tror mycket på för framtiden.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.