AI-rapporten – detta pratades det mest om på Techarenan i Almedalen

Voxo har AI-analyserat alla paneler och seminarier på Techarenan i Almedalen 2023.

I ett samarbete med AI-bolaget Voxo har samtliga paneler och seminarier på Techarenan i Almedalen analyserats via röstteknik. Se slutrapporten och analyser för enskilda paneler.

Rapporten ger en summering av hela eventet, tar fram nyckelinsikter, listar mest frekvent använda termer samt förutspår ämnen för nästa års paneler i Almedalen. Teknologin tolkar även dagarna i Almedalen i bild.

– Det här är andra året som vi gör analyser och samarbetar med Techarenan i Almedalen, men i år är verkligen året då AI teknologi både diskuteras och faktiskt kan användas för många praktiska tillämpningar. Jag tror vi kommer se en enorm ökning av dessa tjänster som både sparar oss tid och förstärker våra kognitiva förmågor, säger Johan Wadenholt, vd, Voxo.

Summeringsmässigt har AI:n satt rubriken för eventet enligt följande: “Techarenan Almedalen 2023: Sverige i framkant för teknologisk innovation och hållbarhet”.

När det kommer till nyckelinsikter ger rapporten information inom tre utvalda ämnen: Teknik och innovation, Hållbarhet och grön omställning samt Ledarskap och arbetskraft.

AI-genererad bild som sammanfattar Techarenans event i Almedalen.

Nya termer i topp i år

Mest förekommande termer i år var Utbildning följt av Energi och Hållbarhet. Ett skifte från förra året då de vanligaste termerna hos Techarenan i Almedalen var Data, Kompetens och EU.

En annan intressant aspekt är hur många gånger just AI kommit på tal under panelerna och om det varit i positiva, neutrala eller negativa ordalag. Rapporten visar att AI nämns i 35 procent av alla diskussioner och att de varit övervägande positiva med inställningen att AI har potential att effektivisera och demokratisera olika processer.

När AI nämnts i negativa sammanhang har det handlat om risker och hot, speciellt om det saknas tillräcklig insyn och kontroll.

När rapporten listar förslag på panelämnen för Techarenan i Almedalen dyker följande rubriker upp:

  • “Teknikens lärlingar: utbildningens roll i framtidens tekniklandskap”
  • “Bryta normer i techvärlden: en resa mot jämlikhet och inkludering”
  • “Från Svensson till global teknikjätte: en diskussion om internationell expansion”
  • “AI: superkraft eller skurk? En balansakt mellan innovation och etik”
  • “Ingenjörer, framåt marsch! Strategier för att fylla teknikklassrummen”

Voxo har även tagit fram rapporter för varje individuell panelpass.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.