Hypertype rider på AI-vågen med sin mejltjänst: “En styrka att vi inte kommer från utvecklarhåll”

Grundarna av Hypertype, Beatrice Baltscheffsky och Teenie Fung. Foto: Press.

AI-trenden rullar vidare och mängder av nya bolag och lösningar dyker upp. Många är grundade i kodar- och utvecklarsfären, och att komma utifrån kan vara en fördel. Det vet grundarna bakom Hypertype som vill förenkla mejlhantering och letandet efter information via AI.

Det var 2021 som Beatrice Baltscheffsky och Teenie Fung träffades på Antlers startupgenerator och tioveckorsprogram. De hade båda gått ensamma i flera veckor utan att hitta en perfekt matchad affärspartner. Men en dag vid kaffeapparaten ändrades allt.

– Vi började prata av en slump, men den dagen spenderade vi sedan 8 timmar i ett rum och lade grunden för bolaget. Allt från affärsplan till namn och logga, säger Beatrice Baltscheffsky som har bakgrund inom Business Management, bland annat på iZettle.

Teenie Fung, som flyttade från Hong Kong och investment banking-världen, specifikt för att starta techbolag i Sverige, fick Beatrice att inse potentialen i att kommersialisera AI. 

– Både hon och jag hade stor erfarenhet och kunskap om problemet som vi löser med Hypertype, och Teenie fick mig verkligen att förstå möjligheterna att använda AI för att lösa komplexa och tidskrävande processer för företag, säger Beatrice Baltscheffsky.

ChatGPT för företag

Hypertype ger dig den information du behöver i ditt arbete, utan att du behöver söka efter den själv eller skriva allt från grunden. Kort förklarat, en företagsspecifik ChatGPT.

Teenie har tidigare jobbat på svenska robotbolaget Furhat Robotics där hon kommersialiserade AI-lösningar för olika bolag och har en djup kunskap inom området. Men ingen av grundarna har kodarbakgrund, något de ser som en fördel. 

– Det är en styrka att vi är två grundare inom AI som inte kommer ifrån utvecklarhållet. Genom hela våra karriärer har vi upplevt de problem som vi nu löser, vi är väldigt insatta i användarupplevelsen och vad som skapar värde för våra kunder. Det kombinerat med kunskapen om möjligheterna inom AI ser vi som väldigt positivt. säger Beatrice Baltscheffsky.

Beatrice Baltscheffsky och Teenie Fung träffades vid kaffemaskinen på Antlers startupgenerator. Så föddes Hypertype.

Lyckad lansering via röstningstjänst

Bolaget är, bland andra, backat av Luminar Ventures, Propel Capital, Sting och Antler. Våren 2023 hade de 8 anställda och har nyligen genomfört en beta-lansering. Bland annat via webbplatsen Product Hunt där nya produkter och tjänster presenteras för en global publik som sedan får rösta kring lösningens potential.

För Hypertype gick lanseringen över förväntan och de drog in 400 nya användare och betalade kunder på 24 timmar. Det märks tydligt att Intresset för AI är större än någonsin.

– Vi ser också att marknaden är mycket mer mogen nu för att implementera AI-verktyg i sina processer. Tidigare har det nog “varit lite läskigt”, men nu har många insett hur det kan effektivisera våra dagliga processer, säger Beatrice Baltscheffsky.

Finns det nackdelar när ett segment blir så hajpat?

– Det är ju extremt många bolag som startas inom AI nu, och många är API till OpenAI som egentligen bara genererar text. Att autogenerera text kommer också att behövas i många lösningar, men det är inte det som kommer att generera värde i det långa loppet. Jag tror att man behöver lyfta blicken lite och se vad som är bakom alla nya AI-bolag. Är det något som är kul för stunden eller något som faktiskt ger värde långsiktigt?

Vilken är er största utmaning i den snabba utvecklingen?

– Att alltid styra produktutvecklingen så att vi kan ge värde till våra kunder. Att inte bara bygga för byggandets skull. Sedan handlar det även om mer reguljära aspekter, som att följa GDPR och andra nya lagkrav. Vi har gått igenom en 6 månader lång process för att bli GDPR-compliant, något som få bolag i segmentet är. Även de bitarna måste man ha med i bakhuvudet under resans gång.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.