Startade mjukvarubolag innan tonåren – nu vill bröderna förändra mediebranschen med AI

Bröderna Sam och Adam Sam driver bolaget Monok. Som unga blev de uppmärksammade i internationell media för sin programmering hemma på pojkrummet. Foto: Sigma Eurasia och Privat.

När Adam och Sam Sam var 12 och 11 år gamla utvecklade de en tidig version av en virtuell assistent och blev en världsnyhet. Nu vill de förändra en traditionell bransch som på många sätt är negativ till AI och automatisering.

Att driva bolag som syskon kanske inte alltid är en dans på rosor. Ändå är det tillsammans som Adam och Sam Sam fått saker att hända.

– Vi kompletterar varandra väldigt bra. Sam täcker alla de områden som jag inte kan, säger Adam och beskriver sin bror som den mer “techiga” av de två. 

– Adam är mer pretto (pluggade filosofi på SU parallellt med ingenjörsstudier), men han är otrolig på att lösa saker. Han vet hur man pratar, det saknar jag, säger Sam.

Bröderna driver Monok som via AI genererar artiklar, nyheter, sociala medie-inlägg och annat content för olika företag.

Utvecklade virtuell assistent innan tonåren

Bolaget grundades redan 2016, långt innan den AI-hajp vi ser i dag. Men grunden lades mycket tidigare än så. Redan när bröderna var 11 och 12 år gamla utvecklade de – hemma i pojkrummet – en tidig variant av en virtuell assistent till Windows XP (tänk dagens Siri för Apple eller Alexa för Amazon).

Bröderna fick, bland andra, kontakt med en tandläkare som sedan använde programmet för att byta journaler utan att använda tangentbordet. Ett annat exempel var en pappa till en autistisk pojke som använde programmet för att motivera sonen att prata med datorn för att starta olika spel.

– Vi hamnade i tidningar i Emiraterna, Kina och Brasilien. Det blev en ganska stor grej, och vi fick en första insikt i att något vi skapat skulle kunna användas av folk över hela världen, säger Sam.

Bröderna i ett PC-magasin från Emiraterna. Mjukvaran kom med på CD-skivan. Foto: Privat.

Från en familj av akademiker

Men i familjen Sam går det akademiska först (båda föräldrarna ingenjörer och många andra i släkten är läkare, författare eller andra akademiker), och det entreprenöriella fick läggas på is.

Gymnasiet följdes av olika studier inom datorvetenskap på KTH, men även utomlands i bland annat USA och Sydkorea. Men att skapa något eget fanns alltid kvar i tanken. Det var däremot efter att Adam rekryterats till Schibstedkoncernen för ett R&D-projekt som Monok kom att formas, baserat på den forskning som han genomfört under sina år med studier.

– Jag ville inte uppfinna något helt nytt, utan ville ta något existerande, automatisera det och skapa värde. Jag pratade med mängder av mediehus och fick klart för mig att merparten av alla artiklar som skrivs är “rewrites” på andra artiklar. Där uppstod tanken att skapa en maskin som automatiserar detta i stället, något som var en omöjlig produkt på den tiden.

AI-motstånd från media

Men att blanda in AI i journalistik mötte stort motstånd inom Schibstedt och Adam sa till slut upp sig för att starta eget, och Sam var inte sen att hoppa på tåget.

– När Adam berättade om projektet var det ingen tvekan. Det var den sista pushen som visade mig att det här var möjligt.

Bröderna lade de närmsta åren på att fortsätta forska och jobbade extra vid sidan om för att få det att gå runt. I dag har deras produkt publicerat artiklar på över 50 nyhetsbyråer och tekniken är akademiskt validerad och skyddad. Artiklarna kan till exempel inte identifieras som AI-artiklar i en studie 2019 på University of Brighton.

Tidigare i år vann bolaget den internationella startuptävlingen Affiliate Grand Slam i Dubai. Ändå är motståndet fortsatt stort inom den traditionella medievärlden.

– Vi har varit och pratat med flera stora mediehus och de är näst intill allergiska mot det här, säger Adam, men drar samtidigt en parallell till historien där nymodigheter i kommunikationssamhället nästan alltid mött på starkt motstånd. Allt från tryckpressen till radio, tv och internet.

Vill rida AI-vågen

Men i och med framfarten av nya AI och språkinlärnings-verktyg, som ChatGPT, ser bröderna ett skifte.

– Maskiner kommer att ersätta människor och mänskliga jobb i mångt och mycket. Oavsett om vi vill det eller inte. För vår del handlar det om ett behov som alltid funnits där, men nu är folk mer villiga att prova, och kan vi rida den vågen är det bara bra, säger Sam.

Vad är målet framåt?

– Att resa pengar för att skala upp marknadsföring och skapa ett self service-system för produkten. Vi har tidigare blivit kontaktade av änglar och VC:s, men alltid haft mantrat om att vi vill avvakta, men nu är tajmingen bättre, säger Adam.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.